Pojat vs. tyttäret: Sukupuolen rooli ikääntyvien vanhempien hoidossa (2024)

Anne-Marie Botek

Pojat vs. tyttäret: Sukupuolen rooli ikääntyvien vanhempien hoidossa (1)

Seuraa

Lopeta seuraaminen

Jaa

Analyysi Yhdysvaltain väestönlaskentatiedoista, jonka on suorittanutVäestörekisteritoimistoennustaa, että 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien ihmisten määrä Yhdysvalloissa lähes kaksinkertaistuu 95 miljoonaan vuoteen 2060 mennessä. Kun massiivisen suuren ikäluonnon sukupolvi ikääntyy ja elinajanodote tässä maassa kasvaa, myös kroonisten sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, esiintyvyys ja pitkäaikaishoidon tarve lisääntyvät.

Vanhustenhuollon palvelut ovat tunnetusti kalliita, ja lukemattomat eläkeläiset ja heidän omaiset haluavat mieluummin pitää intiimin hoitotehtävän perheessä. Nämä ja monet muut tekijät ovat saaneet yli 41 miljoonaa amerikkalaista puuttumaan asiaan ja tarjoamaan maksutonta hoitoa iäkkäille aikuisille. Puolet näistä epävirallisista omaishoitajista tarjoaa apua ikääntyvälle vanhemmalle tai appivanhemmille.

Huolimatta nykyaikaisesta suuntauksesta sukupuolten suhteen tasapainoisempaan perhehoitajien joukkoon,Hoitotyö Yhdysvalloissa 2020National Alliance for Caregivingin (NAC) ja AARP Public Policy Instituten esittämä raportti osoittaa, että suurin osa omaishoitajista (61 prosenttia) on edelleen naisia. Vaikka tämä marginaali saattaa tuntua pieneltä, kunkin sukupuolen tarjoaman hoidon lähempi tarkastelu paljastaa, kuinka hoitovastuut jakautuvat miesten ja naisten kesken.

Erot miesten ja naispuolisten hoitajien välillä

Useimmat epäviralliset omaishoitajat eivät ole vain naisia, vaan naiset ovat useammin ensisijaisia ​​omaishoitajia (67 prosenttia vs. 59 prosenttia miehistä omaishoitajista), mikä tarkoittaa, että he ovat ainoa hoitaja tai tarjoavat suurimman osan hoidosta muiden palkattomien omaishoitajien kanssa. Ensisijaiset omaishoitajat tarjoavat todennäköisemmin korkean intensiteetin hoitoa (44 prosenttia verrattuna 33 prosenttiin muista kuin ensisijaisista omaishoitajista) ja enemmän hoitotunteja viikossa (keskimäärin 26,7 tuntia vs. 18,3 tuntia muiden kuin ensisijaisten omaishoitajien keskuudessa).

Mitä tulee vanhempainhoitoon, perheen koostumuksella on suora vaikutus siihen, ketä hoitovastuu rasittaa. A 2014tutkimus paperiEsiteltiin American Sociological Associationin kokouksessa, että ikääntyville vanhemmilleen tarjoamien tyttärien hoitoon vaikuttavat ensisijaisesti heidän kohtaamat rajoitukset (esim. työpaikat, lastenhoito), mutta hoitavien poikien panoksen määrä liittyy vain muiden hoitotiimin jäsenten, kuten sisarusten tai vanhemman puolison, läsnäoloon tai poissaoloon.

"Pojat vähentävät suhteellisia hoitoponnistelujaan, kun heillä on sisar, kun taas tyttäret lisäävät omaa, kun heillä on veli", selittää tutkimuksen kirjoittaja Angelina Grigorjeva, PhD. "Tämä viittaa siihen, että pojat siirtävät hoitovelvollisuudet sisarilleen."

Selaa ilmaisia ​​vanhustenhoitooppaitamme

Hoidon seuraukset

Sen ajan lisäksi, jonka aikuiset lapset käyttävät ikääntyvien vanhempiensa hoitamiseen, tällä roolilla on merkittävä vaikutus jokapäiväiseen elämään, kuten työhön. Kuusi kymmenestä omaishoitajasta työskentelee jossain vaiheessa hoidon aikana, ja suurin osa työssäkäyvistä omaishoitajista ilmoittaa joutuneensa tekemään työmajoituksia, kuten leikkaamaan työaikojaan, kieltäytyvänsä ylennyksistä ja pitämään vapaata. Pidemmän tunnin omaishoitajat (jotka ovat pääosin naisia) raportoivat todennäköisimmin tällaisista kielteisistä vaikutuksista uraansa.

Työn, perhe-elämän, itsehoidon ja omaishoidon tasapainottaminen on haaste. Monissa tapauksissa jotain on annettava, ja omaishoitajat päättävät usein keskeyttää ammatilliset pyrkimyksensä lopettamalla tai jäämällä eläkkeelle varhain. Tämä päätös voi painaa koko perheen taloudellisesti. Kotitalouksien tulojen välittömän pienenemisen lisäksi omaishoitajat, jotka lopettavat työskentelyn, menettävät kuukausien tai jopa vuosien ansioita, etuja ja työhyvityksiä eläkeohjelmista, kuten sosiaaliturvasta ja Medicaresta. Työstä luopumisella on pysyvä vaikutus nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen ja omaan eläkkeelle jäämis- ja hoitosuunnitelmiin.

Omaishoitajan työuupumus on toinen vakava seuraus tämän roolin ottamisesta. Ilman tasapainoa ja säännöllistä hoitoa uupumus voi juurtua ja aiheuttaa tuhoa hoitajan fyysiselle ja henkiselle terveydelle. Omaishoitajat kokevat usein tämän kaiken kattavan uupumuksen, kun he pyrkivät tekemään enemmän kuin he realistisesti pystyvät. Hoitoon liittyvä krooninen stressi voi johtaa sydänsairauksiin, ahdistuneisuuteen, masennukseen ja muihin vaivoihin, jotka voivat jatkua vielä pitkään hoidon päättymisen jälkeen.

Kun hoitotyön uravaikutus yhdistetään roolin fyysisiin, emotionaalisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin, Grigorjeva väittää, että ikääntyvistä vanhemmistaan ​​huolehtivien tyttärien kohtaamat haasteet voivat kasvattaa sukupuolten välistä kuilua sekä rahan että terveyden suhteen.

"Yhdysvalloista on vähitellen tulossa tasa-arvoisempi yhteiskunta 1970-luvulta lähtien", hän myöntää. Hänen tutkimuksensa osoittaa kuitenkin, että sukupuolten välinen eriarvoisuus on edelleen vakava ongelma iäkkäiden vanhempien hoidossa.

Kuinka sukupuolistereotypiat vaikuttavat hoitoon

Tällaisten löydösten jälkeen keskustelu siirtyy luonnollisesti siihen, miksi tyttäret ja pojat eroavat niin rajusti hoitajien roolistaan. Suosituimmat argumentit perustuvat yleensä sukupuolistereotypioihin, joiden mukaan naiset ovat luonnollisia hoitajia ja miehet toimintahakuisia ongelmanratkaisijoita. Naiset ovat perinteisesti olleet kotitalouselämässä, jossa hoitotehtävät ensisijaisesti näkyvät, kun taas miehiä kannustetaan voimakkaasti työskentelemään kodin ulkopuolella.

Mukaan a2017 Pew Research Centerin tutkimus, yli puolet (53 prosenttia) vastaajista sanoo, että amerikkalainen yhteiskunta arvostaa miesten työpanoksia enemmän kuin kotona tekemiä panoksia. Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että vaikka useimmat vastaajat (69 prosenttia) uskoivat, että miehet ja naiset tekisivät yhtä hyvää työtä vakavasta sairaudesta kärsivän perheenjäsenen hoitamisessa, 40 prosenttia uskoi, että naiset pärjäisivät paremmin. Vain yksi prosentti vastaajista uskoi, että miehet hoitaisivat paremmin.

Vaikka monet miespuoliset omaishoitajat pyrkivät tarjoamaan erinomaista hoitoa vanhemmilleen, puolisoilleen, ystävilleen ja muille perheenjäsenilleen, totuus on, että perheet odottavat yleensä naisia ​​ensin tässä roolissa. Loppujen lopuksi tärkeintä on kuitenkin myötätunto, kärsivällisyys ja joustavuus. Sekä miehet että naiset kohtaavat lukemattomia vanhustenhoidon haasteita ja tarvitsevat helpompaa hengähdystaukoa ja tukea. Yksikään hoitaja ei ole täydellinen tai "parempi" kuin toinen. Itse asiassa jotkut ihmiset, sukupuolesta riippumatta, eivät yksinkertaisesti ole valmiita tähän rooliin – ja se on myös okei.

Omaishoitajien ajatuksia sukupuolesta

Tässä on joitain AgingCare.comin jäseniäOmaishoitajafoorumitäytyy sanoa miehistä ja naispuolisista omaishoitajista:

  • "On kuitenkin mielenkiintoista pohtia yhtäläisyyksiä ja eroja nais- ja mieshoitajien välillä. Omaishoitajien kanssa on enemmän naisia, koska naiset sosiaalistetaan hoitajiksi. Miehet sosialisoidaan sankariksi ja ratkaisemaan ongelmia – raskas taakka kannettavaksi.”
  • "En usko, että sukupuolella on väliä, jos henkilöllä on kärsivällisyyttä ja temperamenttia huolehtia muista."
  • ”Mitä ainutlaatuista naisten hoitokokemuksessa on? Joudun kohtaamaan samat päivittäiset haasteet, joita jokainen naishoitaja kohtaa. Meidän tulee juhlia ja tukea kaikkia omaishoitajia sukupuolesta, iästä tai siviilisäädystä riippumatta.
  • ”Uskon, että naiset ovat yleensä tunnepitoisempia, mutta uskon, että miehillä on usein ongelmanratkaisutaitoja, jotka voivat saada vanhimman tuntemaan olonsa turvalliseksi ja suojattuna. Tiedän, että mieshoitajia on kasvava määrä, eikä sukupuoli muuta hetkeäkään haasteita, joita käsittelemme."

Niin mitä mieltä olet? Onko todella eroa mies- ja naispuolisten omaishoitajien ja heidän kohtaamiensa kamppailujen välillä?

Omaishoitaja Suhteet

Lue 120 kommenttia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • Kallis ero miesten ja naispuolisten perhehoitajien välillä
  • Kaikki eivät ole valmiita hoitajiksi
  • Perhe- ja ammattihoitajat ovat enemmän samanlaisia ​​kuin erilaisia

Viimeaikaiset kysymykset

  • Miten voit voittaa syyllisyyden?
  • Kuinka käsitellä hoidon aiheuttamaa stressiä vakavasti ja kroonisesti sairaana?
  • Pitäisikö minun olla se, joka pukee isäni?

Suosittuja kysymyksiä

  • Onko väärin toivoa jonkun kuolemaa?
  • Mikä on yksi asia, joka häiritsee sinua eniten hoidossa?
  • Onko normaalia, että hän on niin negatiivinen?

Aiheeseen liittyviä kysymyksiä

  • Äitini tarvitsee apua, hän elää viimeisiä vuosiaan onnettomana ja onnettomana. Mitä voin tehdä äidin hyväksi?
  • Väsynyt anoppien kanssa asumiseen, suhde miehensä kanssa on kärsimystä. Olenko väärässä, kun tunnen näin?
  • Miten voin hoitaa iäkästä äitiäni, jos mieheni ei halua häntä kotiin?
  • Kun iäkkäät vanhempamme eivät pysty huolehtimaan itsestään, pitäisikö heidät pakottaa muuttamaan vanhustenhoitokeskukseen?

Kysy kysymys

Pojat vs. tyttäret: Sukupuolen rooli ikääntyvien vanhempien hoidossa (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5739

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.