Vanhempien opas vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa toimimiseen (2023)

Lukuaika: 7 pöytäkirja

Vanhemmille vaikeiden teini-ikäisten tyttärien käsitteleminen voi olla haastavaa. Teinit ovat älykkäitä, energisiä ja vahvoja. Heillä on omat mielipiteensä ja he tuntevat asiat syvästi.

Lisäksi teini-ikäiset tytöt käyvät läpi kaikenlaisia ​​fyysisiä ja henkisiä muutoksia. He kehittävät kiinnostuksen kohteita ja suhteita perheen ulkopuolella. Siksi he rakentavat itsenäistä itsetuntoa. Tämän seurauksena he voivat joskus törmätä vanhempiinsa.

Teini-ikäiset tytöt eivät todellakaan ole "vaikeita". Mutta navigointi muuttuvassa vanhemman ja lapsen suhteen voi olla. Kun vanhemmat etsivät neuvoja teini-ikäisen tytön kanssa tekemiseen, he etsivät tapoja pysyä läheisessä yhteydessä tyttäreensä.Yhteyssiitä kaikessa on kyse.

Vanhempien opas vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa toimimiseen (1)

Vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa tekeminen

Murrosikäsillä on voimakas vaikutus tytön elämään. Tämä vaihe tuo sekä mielialan muutoksia että uusia kokemuksia. Tytöillä murrosikä alkaa noin 11-vuotiaana. Tämän seurauksena tytöt tulevat fyysisesti kypsiksi 14-16-vuotiaana.

Siksi murrosiän mukana tuleva fyysinen kehitys voi laukaista kehonkuvaan ja itsetuntoon liittyviä ongelmia. Tästä syystä teini-ikäiset tytöt ovat usein itsetietoisia murrosiän aikana vartalon hajun, aknen ja/tai ulkonäön uusien muutosten aiheuttaman epämukavuuden vuoksi. Lisäksi he voivat olla mielialaisempia, masentuneempia tai ahdistuneita.

Lisäksi nuorten aivot kehittyvät edelleen koko teini-iän ajan, erityisesti se aivojen alue, joka on vastuussa arvioinnista ja päätöksenteosta. Tämä alue, prefrontaalinen aivokuori, kypsyy täysin vasta 20-luvun puolivälissä. Siksi teini-ikäiset tytöt ovat alttiimpia muuttuville impulsseille ja tunteille.

Mielialan vaihtelut varhaisnuoruudessa

Elokuvissa ja televisiossa esitetään usein kliseisiä tarinoita vanhemmista, jotka miettivät, kuinka toimia epäkunnioittavan teini-ikäisen tyttären kanssa. Stereotyyppinen kuva vaikeasta teini-ikäisestä tyttärestä sisältää yleensä ovien paiskaamista, huutamista, kyyneleitä ja suuria riitoja vanhempien ja sisarusten kanssa. Keskilapsuus on valtavan sosiaalisen ja fyysisen kasvun aikaa. "Tweens” eivät ole enää pieniä lapsia, mutta he eivät ole vielä teini-ikäisiä, joilla on enemmän vastuuta. Koska aikuiset eivät ehkä pysty muistamaan näitä äärimmäisiä ylä- ja alamäkiä tai suhtautumaan niihin, teini-ikäisten tyttöjen vanhemmuus voi olla hämmentävää. Siksi vanhemmat tuntevat joskus tekevänsä vaikeita teini-ikäisiä tyttäriä.

Tutkimusten mukaan tuossa stereotypiassa on kuitenkin totuutta. Aopiskellajulkaistu lehdessäLapsen kehitystutkittiin mielialan muutoksia lähes 500 nuorella. Tutkijat seurasivat teini-ikäisiä 13-18-vuotiaista. Kolme kertaa vuodessa nuoret käyttivät verkkomeijereitä raportoidakseen päivittäisestä onnellisuudestaan,suututtaa, surua ja ahdistusta viiden päivän aikana.

Tämän seurauksena tutkimuksessa havaittiin, että teini-ikäisten mielialanvaihtelut vaihtelevat eniten varhaisessa murrosiässä. Lisäksi teinitytöillä oli äärimmäisempiä vaihteluita onnellisuuden ja surun tasoissa.

Kun teini-ikäiset tytöt julistivat itsenäisyyden

Itsenäisyyteen pyrkiminen on väistämätön osa nuorten kehitystä. Teini-ikäiset tytöt oppivat ottamaan vastuuta, muodostamaan omia arvojaan ja pohtimaan, kuinka tehdä itselleen sopivia päätöksiä.

Siten teini-ikäiset tytöt ilmaisevat itsenäisyyttäänmuotivalintoja, musiikkia, jota he kuuntelevat, ystävät, joiden kanssa he viettävät aikaa, sekä valitsemansa toiminnot ja harrastukset. Ja heidän tekemänsä valinnat eivät välttämättä ole samoja, joita heidän vanhempansa tekisivät heidän puolestaan.

Siksi teini-ikä voi olla raskasta vanhemmille. Siksi teini-ikäisten tyttöjen vanhemmuus edellyttää tasapainon löytämistä rajojen asettamisen ja teini-ikäisten oman polkunsa välillä. Lisäksi vanhempien on ehkä annettava teini-ikäisten tyttöjen kokea epäonnistumisia. Tämän seurauksena he oppivat enemmän itsestään ja kehittävät resilienssiä. Mutta vanhempien ei ole helppoa seisoa sivussa ja katsoa teini-ikäisten tyttäriensä kamppailevan ja joskus epäonnistuvan.

Vanhempien opas vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa toimimiseen (2)

Tarvitseeko teini apua?

Olemme täällä sinua varten!

Soita meille

Onko sinulla kysyttävää?

Lähetä meille viesti.

Lähetä meille sähköpostia

Jatka lukemista ▼

”Vanhemmat lapset… käyvät läpi prosessia, jossa he eroavat vanhemmistaan, heistä tulee omia ihmisiä ja muovaavat keitä heistä tulee erillään meistä. Tehdäkseen sen he tarvitsevat tietyn määrän autonomiaa, tilaa venyä, ottaa riskejä, kokeilla asioita ja kasvaa. On tutkimus, joka paljastaa lapset, jotka ovat vanhempiensa hallitsemia, valehtelevat vanhemmilleen enemmän. Jos emme anna heille sitä tilaa, he luovat sen, jopa petoksella."

-Jessica Lahey, kirjoittajaEpäonnistumisen lahja: Kuinka parhaat vanhemmat oppivat päästämään irti, jotta heidän lapsensa voivat menestyä

Vanhempien opas vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa toimimiseen (5)

Sosiaalinen media, kehonkuva ja teini-ikäiset tytöt

Kehonkuvaongelmat vaikuttavat useimpiin teini-ikäisiin, erityisesti naisiin. Kehonsa kehittyessä teinitytöillä on taipumus keskittää paljon energiaa fyysiseen ulkonäköönsä. Ja jos he tuntevat epävarmuutta ulkonäöstään, sosiaalinen media yleensä pahentaa tilannetta.

Common Sense Median tekemän tutkimuksen mukaan 35 prosenttia teini-ikäisistä tytöistä on aktiivisiasosiaalinen mediahuolehtia siitä, että ihmiset merkitsevät heidät epämiellyttäviin valokuviin. Lisäksi 27 prosenttia ilmoitti olevansa stressaantunut siitä, miltä he näyttävät, kun he julkaisevat kuvia. Ja 22 prosenttia ilmoittaa tuntevansa huonoa oloa, kun kukaan ei kommentoi tai "tykkää" julkaisemistaan ​​kuvista. Lisäksi Facebookin käyttöön on linkitettysuurempi syömishäiriöiden riski.

Lisäksi sosiaaliseen mediaan liittyy verkkokiusaamisen tai yksinkertaisesti syrjäytymisen riski. Näin ollen sillä on kielteinen vaikutus teini-ikäisten tyttöjen mielenterveyteen. 13-vuotiaiden #Being Thirteen -tutkimuksessa havaittiin, että osallistujat, jotka kävivät sosiaalisen median sivustoilla 50–100 kertaa päivässä, olivat 37 prosenttia ahdistuneempia kuin ne, jotka kävivät vain muutaman kerran päivässä.

Teini-ikäiset tytöt ja ystävyyssuhteiden merkitys

Ystävyyssuhteet ovat uskomattoman tärkeitä teinitytöille. Siksi vanhemmat tuntevat toisinaan maksan pilkkomisen, kun heidän tyttärensä haluavat viettää aikaa ystävien kanssa perheen sijaan. Mutta yhteydenpito ikätoveriin on luonnollinen osa nuorten kehitystä.

kiinniteini-ikäisten ystävyyssuhteet tarjoavat monia mielenterveyshyötyjä. Teini-ikäisten tyttöjen ystävyyssuhteet ja ystäväryhmät voivat kuitenkin joskus olla epävakaita. Siksi vanhempien on tarjottava lohtua ja rohkaisua, jos heidän tyttärensä menettävät ystäviä tai tuntevat olonsa epäsuosituksi.

Erityisen tärkeää on, että vanhempien tulee välttää teini-ikäisen tyttärensä ystävien tuomitsemista. Mitä hyväksyvämpiä he voivat olla, sitä parempi. Prioriteettina on säilyttää läheisyys ja kommunikointi vanhempien ja tyttärien välillä. Siksi heidän ystäviensä tunteminen ja heidän ystävyytensä kunnioittaminen on avainasemassa.

Vanhempien opas vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa toimimiseen (6)

10 vinkkiä vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa toimimiseen

Ei ole olemassa yksiselitteistä lähestymistapaa teini-ikäisen kasvattamiseen. Mutta vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa tekeminen vaatii välittämistä ja myötätuntoa. Tässä on 10 vinkkiä teini-ikäisten tyttöjen vanhemmuuteen.

Älä ota vaikeaa käytöstä henkilökohtaisesti.

Teini-ikäiset tytöt kehittävät identiteettiään ja mielipiteitään. Ja osa siitä on eri mieltä siitä, mitä he pitävät vanhempien valvonnana, ja vastustamista. Vaikeat teini-ikäiset tyttäret eivät ole vaikeita huolimatta. Pikemminkin he toimivat voimakkaiden biologisten muutosten vaikutuksen alaisena. Olipa kyseessä silmien pyörittely, ällöttävä paluu tai raivokohtaukset, pysy rauhallisena ja muista hengittää!

Aseta perussäännöt ja rajat.

Perustaarajojateini-ikäisille tytöille vanhempien on luotava rajat. Seuraavaksi vanhemmat ja tyttäret voivat asettaa ikäkohtaisia ​​seurauksia, jotka tulevat voimaan, jos sääntöjä rikotaan. Ankara rangaistus ei kuitenkaan ole paras tapa olla tekemisissä vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa. Itse asiassa rangaistus voi pahentaa asioita. Teini-ikäiset tytöt voivat vetäytyä kauemmas vanhemmistaan.

Kommunikoi.

Vanhempien tulisi olla yhteydessä teini-ikäisiin tyttäriinsä niin usein kuin mahdollista. Kuuntele hyvin ja jaa asianmukaisesti. Avoimella ja jatkuvalla kommunikaatiolla vanhempien ja teini-ikäisten välillä on lukuisia myönteisiä etuja, kuten teini-ikäisten riskinottokäyttäytymisen väheneminen, teinien seksuaalisen aktiivisuuden väheneminen ja teinien mielenterveyden paraneminen.

Ole myötätuntoinen.

Teini-ikäisten tyttöjen vanhemmille myötätunnon säilyttäminen on välttämätöntä. Ja se auttaa paitsi nuoria myös vanhempia. Yksiopiskellahavaitsimme, että selviydymme paremmin muiden negatiivisista tunteista vahvistamalla myötätuntoamme.

Keskity positiiviseen.

Silloinkin kun vanhemmat ovat tekemisissä vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa, tulee usein myös positiivisia hetkiä. Vanhemmat voivat keskittyä siihen, mikä toimii. Näin ollen he voivat varmistaa, että heidän tyttärensä tietävät arvostavansa heitä, vaikka asiat olisivat kuoppaisia.

Anna heidän ottaa terveellisiä riskejä.

Riskinotto ei ole aina huono asia teini-ikäisille tytöille. Itse asiassa tietyn tasoinen turvallinen, positiivinen riskinotto on välttämätöntä teini-ikäisille kehittääkseen itsetuntoaan ja saavuttaakseen itsetuntoaan. Terveellistä riskinottoa ovat esiintyminen, matkustaminen, ulkoilmaseikkailu, fyysiset haasteet ja uusiin sosiaalisiin tilanteisiin astuminen.

Älä hikoile pieniä asioita.

Teini-ikäiset tytöt haluavat usein ilmaista itseään värjäämällä hiuksensa violetiksi, hankkimalla uuden lävistyksen tai kuuntelemalla musiikkia, jota heidän vanhempansa vihaavat. Paras tapa on päästää irti. Siksi teini-ikäiset tuntevat hallitsevansa kehoaan ja ympäristöään. Ja toivottavasti he eivät tunne tarvetta rikkoa rajoja vaarallisemmilla tavoilla.

Vaarantaa.

On tärkeää, että lapset tuntevat itsensä ymmärretyiksi ja vahvistetuiksi. Lisäksi vanhemmat voivat osoittaa luottamusta tyttäriinsä ottamalla huomioon heidän mielipiteensä. Siksi vanhemmat ja teini-ikäiset tytöt voivat luoda sääntöjä ja seurauksia yhteisellä suostumuksella.

Harjoitellaehdoton rakkaus.

Vanhempien ei tulisi koskaan vetäytyä tai pidätellä rakkauttaan vaikean käytöksen perusteella. Teini-ikäisten tyttöjen on tiedettävä, että heidän vanhempansa ovat heidän tukenaan kaikesta huolimatta.

Älä pelkää hakea apua.

Vanhempien ei tulisi koskaan epäröidä hakea apua, kun he ovat tekemisissä vaikeiden teini-ikäisten tyttärien kanssa. Tämä voi tarkoittaa vanhempien valmentajan kanssa puhumista tai vanhempien tukiryhmään menemistä. Tai vanhemmat ja teini-ikäiset voivat osallistua perheterapiaan yhdessä. Lisäksi teini-ikäiset tytöt voivat hyötyä pätevän mielenterveysalan ammattilaisen kuulemisesta tänä myrskyisenä aikana.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vanhemmat, jotka ihmettelevät, kuinka toimia teini-ikäisen tytön kanssa, voivat löytää monia hyödyllisiä lähteitä. Mutta viime kädessä vanhemmuuden neuvot teini-ikäisen tyttären kasvattamiseksi perustuvat kärsivällisyyteen ja empatiaan.

Lisäksi teini-ikä kestää vain niin kauan. Näin ollen vaikean teini-ikäisen tyttären kanssa käymisestä tulee pian muisto. Siksi vahvat vanhempien ja teini-ikäisten suhteet tarjoavat perustan jatkuville positiivisille yhteyksille teini-ikäisten kasvaessa nuoriksi aikuisiksi.

Key Takeaways

  • Harkinnasta ja päätöksenteosta vastaava aivojen osa kehittyy edelleen koko teini-iän ajan, mikä tekee teinitytöistä alttiimpia muuttuville impulsseille ja tunteille.
  • Mielialan vaihtelut vaihtelevat eniten varhaisessa murrosiässä, ja teini-ikäisten tyttöjen onnellisuuden ja surun taso vaihtelee enemmän kuin poikien.
  • Teini-ikäisen tytön kasvattaminen edellyttää tasapainon löytämistä rajojen asettamisen ja oman polkunsa välillä.
  • Yhteydenpito ikätovereiden kanssa on luonnollinen osa nuorten kehitystä, ja läheisten ystävien saaminen tarjoaa monia mielenterveyshyötyjä. Vanhempien ei pitäisi ottaa henkilökohtaisesti sitä, että tytär päättää viettää aikaa ystävien kanssa heidän sijaansa.
  • Parhaat neuvot vanhemmille vaikean teini-ikäisen tytön kanssakäymiseen ovat tapoja pysyä läheisessä yhteydessä lapseensa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä vaikeista tyttäristä

Miten käsittelen teini-ikäisen tyttäreni asennetta?

Teini-ikäisen tytön vaikean asenteen käsitteleminen alkaa vastustamalla impulssia ottaa se henkilökohtaisesti. Aivan kuten taapero, jolla on raivokohtaus, teini-ikäinen tyttäresi ei ehkä tiedä, kuinka hallita tuntemansa uutta voimakkuutta. Tee kaikkesi vahvistaaksesi sisäisiä voimavarojasi, jotta voit pysyä rauhallisena, kun hän ei ole.

Mikä on vaikein ikä teinille?

Teini-iän alkaminen, yleensä 12–14-vuotiaana, on teini-ikäisen tytön vaikein ikä. Murrosiän hormonit saavat hänet tuntemaan tunteitaan voimakkaammin, mutta hän ei ole vielä kehittänyt päättelykykyä osatakseen käsitellä niitä. Lisäksi fyysiset muutokset, kuten kehon kehittyminen, kuukautisten alkaminen ja akne, aiheuttavat hämmennystä samaan aikaan, kun hän on laitettu itsetietoisemmaksi ja herkemmäksi sosiaalisille paineille.

Mitä minun ei pitäisi sanoa teini-ikäiselle tyttärelleni?

Älä odota teini-ikäisen tyttären vastaavan hyvin kaikkeen, mitä sanotaan vihassa. Tunnesävylläsi on paljon enemmän merkitystä kuin mitä sanot. Sanoillasi on suurempi mahdollisuus uppoutua, jos tyttäresi tuntee olonsa rauhalliseksi. Keskity siis ensin yhteyden tunteen palauttamiseen, ennen kuin odotat hänen pystyvän ymmärtämään, mitä sanot. Ja silloinkin pidä se lyhyt ja suloinen!

Kuinka kuritan teini-ikäistä tytärtäni?

Rangaistukseen perustuvat kurinpitojärjestelmät ovat harvoin tehokkaita pitkällä aikavälillä. Vakiintunut joukko rajoja ja seurauksia, jotka on kehystetty heille tärkeillä termeillä, kuten itsenäisyys ja vapaus, toimii paremmin. Vanhempien on kuitenkin oltava johdonmukaisia, vaikka se tarkoittaisi, että heidän lapsensa on tyytymätön heihin. Teini-ikäiset voivat paremmin, kun he tietävät mitä odottaa, kun siihen liittyy kunnioituksen ja yhteyden tunne.

Kuvat: unsplash

Lähteet

Common Sense Media
Lapsi Dev. 2015 marras-joulukuu;86(6):1908-21.
Int J syömishäiriö. 2014 heinäkuu;47(5):516-23.
Soc Sci Med. 2013 marraskuu; 97: 161-169.
J Adolesc Health. 2003 elokuu;33(2):98-107.
JAMA Pediatr. 2016 tammikuu; 170(1): 14–16.
Huume- ja alkoholiriippuvuus, 2015; 157: 129.
Persoonallisuus ja yksilölliset erot, osa 51, numero 4, syyskuu 2011, s. 423-428.
Cereb Cortex.2013 heinäkuu;23(7):1552-61.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated: 19/07/2023

Views: 5829

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.