Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (2023)

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (1)

Rakennusvakuutus on tärkeä osa kotivakuutusta; se kattaa kaikki kotisi korjaus- tai uudelleenrakentamiskustannukset, jos se vaurioituu tai tuhoutuu kokonaan. Laki ei edellytä sitä, vaikka se on yleensä asuntolainan ehto. Asunnonomistajana on viisasta suojella kotiasi arvaamattomilta, joten katsotaanpa, mitä rakennusvakuutus kattaa, milloin sinun on hankittava se ja miten voit laskea omasi kustannukset.

Rakennusvakuutus: mikä se on?

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (2)

Kodin rakennusvakuutus suojaafyysinen rakennekotisi, eli seinät, katto, ikkunat, ovet jne. Se voi kattaa myös pysyvät kalusteet ja varusteet, kuten aurinkopaneelit, wc:t, kylpyammeet, erilliset autotallit ja uima-altaat (jos sinulla on sellainen onni), sekä portit, aidat ja ajot. Pohjimmiltaan se vakuuttaa minkä tahansa osan talostasiei voinosta ja ota mukaasi, jos muutat.

Se ei vakuuta henkilökohtaisia ​​tavaroitasi ja arvoesineitäsi, kuten televisiota, ruokapöytää ja sohvia. Sinun täytyy ottaa poissisältövakuutusvarmistaaksesi, että nämä ovat suojattuja. Sisältö- ja rakennusvakuutus muodostavat yhdessä perinteisen kotivakuutuksen.

Mitä rakennusvakuutus kattaa?

Yleensä rakennusvakuutus voi kattaa kotisi omaisuusvahingoilta ja tuhoilta, jotka johtuvat:

 • Luonnonkatastrofit, kuten maanjäristykset, hurrikaanit ja tornadot
 • Tulipalot ja salamat
 • Vesivahingot, kuten putken rikkoutuminen, ja tulvavahingot
 • Kaatuneet puut, valaisinpylväät jne.
 • Vajoaminen (kun kotisi alla tai ympäröivä maa romahtaa tai vajoaa aiheuttaen vahinkoa kiinteistösi rakenteelliselle eheydelle)
 • Vandalismi
 • Varkaus/murto
 • Hätäpääsy (hätäpalvelujen aiheuttama vahinko)
Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (3)

Se ei kata yleisten aiheuttamia vahinkoja'kuluminen'. Toisin sanoen, jos jokin menee rikki, koska se on vanha, sitä ei suojata. Se voi peittää esimerkiksi myrskyn aiheuttaman vuodon katossasi, mutta se ei peitä vanhojen kattotiilien aiheuttamaa vuotoa katossasi, joten on parasta pysyä talon töissä.

Tarkka kattavuus vaihtelee politiikasta riippuen. Suosittelemme, että luet kaikki rakennusvakuutusasiakirjat nähdäksesi mitävaaroja(tulva, tulipalo, varkaus…) ovat ja eivät kuulu ennen vakuutuksen ottamista. On myös hyvä idea vertailla vakuutuksia nähdäksesi, mitä kattavuutta eri vakuutusyhtiöt tarjoavat, sekä vertailla niiden vakuutusmaksuja.

EnimmäiskäyttöönottoaikaKaikissa kiinteistövakuutuksissa on enintään 30–60 päivän vuokra-aika. Tämä tarkoittaa, että jos omaisuus onjätetty tyhjäksitätä pidempään (peräkkäin) vakuutus ei korvaa aiheutuneita vahinkoja. Jos tiedät kiinteistösi olevan tyhjillään pitkiä aikoja, saatat tarvita asumattoman omaisuusvakuutuksen tai loma-asunnon osalta loma-asuntovakuutuksen.

Olenko suojattu kun remontin kotini?

On erittäin tärkeää, että ilmoitat kaikista vakuutusyhtiöllesirakennetyöt(saneeraus, laajennus, parvimuutos) kotonasi. Jos et tee niin, vakuutusyhtiösi ei korvaa sinulle työn aikana aiheutuneita vahinkoja. Työn määrästä ja hinnasta riippuen vakuutustasi voidaan joutua muuttamaan tänä aikana.

Rakennusvakuutuskustannuslaskuri: kuinka paljon sinun on?

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (4)

Rakennusvakuutuksen tulee kattaatäysi hintakotisi uudelleenrakentamiseen tyhjästä. Tämä tarkoittaa, että jos luonnonkatastrofi kirjaimellisesti pyyhkii talosi pois, saat suojan rakentaaksesi sen uudelleen perustuksista kattoon. KäyttääBCIS-uudelleenrakennuskustannuslaskurinähdäksesi kuinka paljon omasi maksaa.

On kaksi tapaa laskea jälleenrakennuskustannukset:vakuutussummajamakuuhuone arvioitu.

 1. Vakuutussummarakennusvakuutus tarkoittaa, että lasket jälleenrakennuskustannukset alueesi, kiinteistötyypin ja kotisi iän perusteella. Tämän hinnan perusteella pyydät tietyn määrän vakuutusturvaa esim. 200 000 puntaa.
 2. Makuuhuone arvioiturakennusvakuutus tarkoittaa, että vakuutusyhtiösi arvioi jälleenrakennuskustannukset makuuhuoneesi lukumäärän perusteella. Saat tämän summan korvauksen. Kyllä, tämä on epätarkempi kuin vakuutussumman laskelma, mutta vakuutusyhtiöt tarjoavat yleensä korkean suojan suojatakseen sinua alivakuutukselta, jos pahin tapahtuisi.

Talot, joissa on erityispiirteitä, kuten olkikatto, vaativat usein ammattimaisen selvityksenRoyal Institute of Chartered Surveyorsuudelleenrakennuskustannusten määrittämiseksi.

JälleenrakennuskustannuksetHämmentävää, että jälleenrakennuskustannukset eivät ole kiinteistöstä maksamasi summa. Se ei myöskään ole kotisi nykyinen markkina-arvo. Kunnostuskustannuksissa on otettu huomioon talosi uudelleenrakentamisen hintatyhjästä, sisältäen työkulut ja materiaalien hinnan. Se voi olla korkeampi tai pienempi kuin kotisi arvo.

Kiinteistösi vakuutus, olipa se vakuutussumma tai makuuhuone, ei salli ylimääräisiä kiinteistöjen lisäosia: valitettavasti et voi lisätä makuuhuonetta kun rakennat! Olet valmis rakentamaan kotisi uudelleen sellaisena kuin se oli.

RakennusvakuutusPositiivisiaNegatiivit
Vakuutussumma
 • Laskee jälleenrakennuskustannukset tarkasti
 • Et maksa enempää kuin tarvitset
 • Laskeminen voi olla hieman hämmentävää ja aikaa vievää
Makuuhuone arvioitu
 • Nopea ja helppo treenata
 • Korkea peitto tarkoittaa, että sinulla on varmasti tarpeeksi peittoa
 • Saatat joutua maksamaan enemmän kuin tarvitset

Voiko hinta muuttua ajan myötä?

Jos teet rakenteellisia muutoksia kiinteistösi, esim. lisää laajennus, se todennäköisesti lisää jälleenrakennuskustannuksiasi. Kuten aiemmin mainittiin, sinun tulee ilmoittaa vakuutusyhtiöllesi kaikista kiinteistösi rakenteellisista töistä. Töiden valmistuttua sinun on korotettava rakennusvakuutustasi, jos jälleenrakennuskustannukset ovat nousseet.

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (5)

Vaikka et tekisi mitään muutoksia tai parannuksia omaisuuteen, se on hyvä ideaarvioida säännöllisesti uudelleenrakennusvakuutuksesi varmistaaksesi, että olet aina täysin suojattu, koska jälleenrakennuskustannukset kasvavat ajan myötä.

Tarvitsetko asuntolainaa varten rakennusvakuutuksen?

Lähes kaikki pankit ja asuntolainanantajat edellyttävät, että sinulla on rakennusvakuutus asuntolainaa varten. Jotkut lainanantajat tarjoavat oman politiikkansa, mutta sinun ei tarvitse hyväksyä sitä: voit katsoa ympärillesi ja valita omasi (mikä on viisasta tehdä). Asuntolainanantajasi on hyväksyttävä rakennusvakuutuksesi ennen kuin he hyväksyvät asuntolainasi.

Muistaa: jos olet ostamassa asuntoa, sinulla tulee olla rakennusvakuutus myyntisopimuksen allekirjoittamisesta lähtien. Älä odota, kunnes muutat sisään! Kun olet allekirjoittanut sopimuksen, olet kiinteistön laillinen omistaja ja vastaa mahdollisista vahingoista.

RakennusvastuuvakuutusRakennusvakuutus on eri asia kuin rakennusvakuutus. Kun ostat asunnon, vahinkovakuutus voi kattaa sinut mistä tahansaoikeudellisia ongelmiaesiin tulleiden kiinteistöjen kanssa, kuten rakennuslupaongelmia. Se on yleensä kertaluonteinen vakuutusmaksu, joka suoritetaan tapahtumaprosessin aikana ja on voimassa koko kiinteistön omistajan ajan.

Rakennusvakuutus vuokranantajalle

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (6)

Vuokranantajalla (tai vuokranantajalla) tulee olla rakennusvakuutus. Asunnonomistajana olet vastuussa kiinteistösi rakenteellisista vaurioista. Jos putki halkeaa, sinun - ei vuokralaisen - täytyy selvittää se. Vakiorakennusten vakuutusturva ei kuitenkaan välttämättä ole riittävä, koska se ei yleensä suojaa vuokralaisenne aiheuttamilta (vahingossa tai tahallisilta) rakenteellisilta vaurioilta.

Paras vaihtoehto vuokranantajalle on saadavuokranantajan vakuutus. Tämä sisältää vuokra-asunnon rakennusvakuutuksen (siis kattaa vuokralaisen aiheuttamat vahingot) ja voi myös suojata vuokratulon menetyksiltä. Löydät paljon enemmän meiltäostaa antaa vakuutus opas.

Rakennusvakuutus vuokralaisille

Kuten rakennusvakuutus onsuunnattu asunnonomistajille, vuokralaiset eivät tarvitse sitä. Vuokranantajallasi tulee olla rakennusvakuutus, joka kattaa kaikki rakenteelliset vahingot, jotka tapahtuvat asuessasi siellä, mutta tämä ei tarkoita, ettet tarvitse vakuutusta!

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (7)

Henkilökohtaiset tavarasi ja arvoesineet eivät kuulu vuokranantajan vakuutuksen piiriin, vaikka ne olisivat vaurioituneet tai tuhoutuneet rakenteellisten vaurioiden, kuten putken halkeamisen, vuoksi. Vuokralaisena tarvitsetvuokralaisten vakuutusvarmistaaksesi, että kaikki omaisuutesi on suojattu.

Entä jos omistan vuokra-asunnon?

Jos omistat vuokra-asunnon, sinulla on kaksi vaihtoehtoa rakennusvakuutuksen suhteen:

 1. Vapaaomistajasi (henkilö, jolta vuokraat) voi olla järjestänyt rakennusvakuutuksen, mutta sinun on maksettava siitä. Tämä summa voidaan sisällyttää vuosittaisiin ylläpitomaksuihin ja palvelumaksuihin, joten varmista, että tarkistat vuokrasopimuksen.
 2. Jos olet liittynyt talosi muiden vuokraajien kanssa ostaaksesi omistusoikeuden (esim. kerrostalo), olet kaikki vastuussa rakennusvakuutuksesta. Paras tapa saada vakuutus on ryhmitellä ja ottaa yksi vakuutus koko rakennukselle. Tämä voi olla hieman monimutkaista ja hämmentävää, joten on parasta keskustella vakuutusasiamiesten kanssa saadaksesi neuvoja.

Freehold vs leaseholdVapaa omistusoikeustarkoittaa, että omistat talon ja maan, jolla se on. Jos olet asunnon vapaaomistaja, se tarkoittaa, että omistat osan rakennuksesta ja osan maasta, jolla se on.Vuokraoikeustarkoittaa, että vuokraat kiinteistön haltijalta määräajaksi, yleensä pitkäksi ajaksi (jolloin se eroaa vuokraamisesta). Vuokraomistus on paljon yleisempää asuntojen kuin talojen kanssa.

Kuusi parasta tapaa verrata vakuutusyhtiöitä

Rakennusvakuutus: mitä se kattaa ja maksaa? (8)

Nyt tiedät kaiken, mitä kiinteistövakuutuksesta tarvitsee tietää, katsotaanpa, mitä sinun tulee pitää mielessä, kun etsit hyvää rakennusvakuutussopimusta.

 1. Jälleenrakennuskustannukset: varmista, että vakuutus kattaa koko summan, joka tarvitaan kiinteistösi uudelleenrakentamiseen alusta alkaen.
 2. Indeksisidonnaiset jälleenrakennuskustannukset: jälleenrakennuskustannukset nousevat ajan myötä. Jotkut käytännöt lisäävät kattavuuttasi automaattisesti uudelleenrakennuskustannusten kasvaessa, joten olet aina täysin suojattu.
 3. Mitä katetaan: varmista, että tiedät tarkalleen, mistä olet suojattu. Saatat joutua ostamaan lisävakuutuksen, jos tietyt asiat eivät sisälly perusvakuutukseen, kuten vahingossa tapahtuneet vahingot tai avainten katoaminen/varkaus.
 4. Vaihtoehtoinen majoitus: tarjoaako vakuutusyhtiösi sinulle majoitusta (hotelli, vuokra-asunto), kun talosi on asumiskelvoton ja kunnostetaan/remontoidaan?
 5. Enimmäiskäyttöönottoaika: varmista, että tiedät kuinka kauan omaisuus voidaan jättää tyhjäksi, kun vakuutuksenottaja on täysin suojattu.
 6. Julkinen vastuuvakuutus: hyvä rakennusvakuutus kattaa oikeuteen nostamisesta aiheutuvat kulut, jos joku kuolee tai loukkaantuu kiinteistössäsi tapahtuneessa tapahtumassa tai sen seurauksena.

Kaikki tällä sivulla ja selectra.co.uk -sivustolla oleva materiaali on tarkoitettu vain tiedoksi, eikä se ole minkäänlaista taloudellista neuvontaa. Selectra.co.uk ei ole vastuussa mistään seurauksista, joita voi aiheutua antamiesi tietojen käytöstä.

FAQs

Mitä Rakennustyövakuutus korvaa? ›

Rakennustyövakuutus korvaa rakennustyössä työn kohteelle aiheutuneet äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot ehdoissa luetelluin rajoituksin. ”Suosittelen, että rakennustyövakuutuksen ottaa urakoitsija, ei taloyhtiö”, sanoi Pynnönen.

Mitä omakotitalon vakuutus maksaa? ›

Omakotitalon vakuutukset maksavat keskimäärin noin 80 € – 650 € vuodessa riippuen omakotitalon kunnosta, rakennusvuodesta ja pinta-alasta sekä vakuutuksen kattavuudesta.

Mitä tarkoittaa Rakennus on vakuutettu täydestä arvostaan? ›

Täydestä arvosta vakuuttaminen

Täysarvovakuutuksessa tuhoutuneen rakennuksen tilalle korvataan uusi. Talon arvoa ei määritellä etukäteen rahasummana, vaan vakuutusarvo perustuu rakennuksen pinta-alaan. Varsinainen korvaussumma määritellään vahingon tapahduttua.

Mitä kiinteistövakuutus ei korvaa? ›

Kiinteistövakuutuksesta ei yleensä korvata esimerkiksi: vähitellen tapahtuvia vahinkoja, kuten ruostumista tai homehtumista. suunnittelu-, rakennus-, tai asennusvirheestä aiheutuneita vahinkoja sekä virheellisestä materiaalista aiheutuneita vahinkoja. kondenssivedestä aiheutuvia vahinkoja.

Kuka korvaa Rakennusvirheen? ›

Rakennusvirhevakuus korvaa rakennusvirheet, jos rakennusliike on suoritus- ja maksukyvytön. Vakuuden määrä on yleensä 25 prosenttia rakennuskustannuksista, ja se voi olla joko talletus, pankkitakaus tai vakuutusyhtiön myöntämä vakuutus.

Paljonko kiinteistövakuutus maksaa? ›

Kiinteistön vakuutus maksaa keskimäärin noin 100 € – 6.000 € vuodessa riippuen kiinteistön kunnosta, koosta, iästä ja arvosta sekä vakuutuksen kattavuudesta.

Onko omakotitalon vakuutus pakollinen? ›

Omakotitalossa tarvitset kotivakuutuksen, joka kattaa sekä irtaimiston että rakennuksen. Irtaimiston vakuutus kattaa tavarasi ja rakennuksen vakuutus kattaa talon, sen rakenteet, kiinteät sisustukset, talotekniikan sekä pihan ja sen rakennelmat. Lisäksi saat vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Mitä kuluja tulee omakotitalossa? ›

Omakotitaloasumiseen kuuluu käytöstä ja ylläpidosta aiheutuvia säännöllisiä asumiskustannuksia. Tällaisia kustannuksia ovat sähkö- ja lämmityskulut, vesimaksu, jätehuoltokulut, kiinteistövero ja mahdollinen tonttivuokra. Sähkönkulutus muodostaa oleellisen osan omakotiasujan kokonaiskustannuksista.

Mitä tapaturma vakuutus kattaa? ›

Vakuutus kattaa tapaturmasta aiheutuvat hoitokulut, kuten esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimus- ja hoitokulut, leikkaukset ja lääkkeet. Tyypillisiä tapaturmavakuutuksen käyttötilanteita ovat erilaiset liukastumisista, kaatumisista tai muun äkillisistä tapahtumista aiheutuneet murtumat, venähdykset ja haavat.

Mitä vakuutus korvaa jos talo palaa? ›

Kotivakuutus korvaa irti päässeen tulen, noen, savun ja savukaasun, räjähdyksen tai salamaniskun aiheuttamat vahingot. Omaisuuden ikä ja vakuutuksen omavastuu vaikuttavat korvauksen määrään. Voit tarkistaa kotivakuutuksesi laajuuden ja omavastuun Omilta sivuilta.

Onko kiinteistön palovakuutus pakollinen? ›

Palovakuutuksen ottaminen kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle, mutta palovakuutuksen ottaminen ei kuitenkaan ole pakollista. - Suomessa on lakisääteisiä vakuutuksia, kuten liikennevakuutus ja tapaturmavakuutus työntekijöille.

Mitä taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa? ›

Taloyhtiön kiinteistövakuutuksella vakuutetaan kiinteistö ja siihen kuuluvat rakennukset. Perustason kiinteistövakuutus voi korvata vahinkoja, jotka aiheutuvat esimerkiksi tulipalosta, kone- tai laiterikosta, ilkivallasta, putkivuodosta tai luonnonilmiöstä, kuten myrskystä tai tulvasta.

Kuka maksaa taloyhtiön vesivahingon? ›

Taloyhtiön vastuulla ovat talotekniikasta, putkistoista sekä talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön tulee huolehtia myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien kunnossapidosta. Näitä ovat esimerkiksi lämmitys-, vesi- viemäri ja sähköjärjestelmät.

Mitä Osakasko ei korvaa? ›

Kasko autoille: Osakasko, Kevytkasko ja Superkasko

Voit halutessasi räätälöidä Osakaskon korvaamaan myös autolle aiheutettua ilkivaltaa, ja henkilöauton Osakaskoon voit lisätä turvan lasivahinkojen varalle. Osakasko ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi tieltä suistumisen autollesi aiheuttamia vahinkoja.

Milloin vakuutus ei korvaa vesivahinkoa? ›

Koko kylpyhuone ja kellari täytyy remontoida. Vahinkoa ei korvata vakuutuksesta miltään osin. Vesivahingot, jotka ovat seurausta puutteellisesta vedeneristyksestä tai putkiston ja rakenteiden liittymäkohtien vuodoista, on rajattu vakuutuksen ulkopuolelle.

Mitä työnantajan vakuutus korvaa? ›

Mitä vakuutus korvaa? Lakisääteinen tapaturmavakuutus korvaa vahingot työntekijän loukkaantuessa tapaturmaisesti työssä, työmatkalla tai työstä johtuvissa olosuhteissa. Vakuutus korvaa sairaanhoitokuluja, ansionmenetystä työkyvyttömyysajalta, kuntoutusta ja korvausta pysyvästä haitasta.

Mitä vastuu vakuutus korvaa? ›

Vastuuvakuutus korvaa ulkopuolisille aiheutuneita henkilö- ja esinevahinkoja, joista olet korvausvelvollinen. Vastuuvakuutus kattaa vakuutuksenottajan lisäksi myös samassa taloudessa asuvan puolisosi ja lastesi muille aiheuttamat vahingot.

Mitä yrityksen Keskeytysvakuutus korvaa? ›

Keskeytysvakuutus korvaa liiketoiminnan keskeytymisestä aiheutuvia taloudellisia vahinkoja, jotka suoraan johtuvat omaisuusvahingosta tai henkilön työkyvyttömyydestä esimerkiksi sairauden tai tapaturman vuoksi.

Mitä kiinteistövakuutus kattaa? ›

Mitä kiinteistövakuutus sisältää? Kiinteistövakuutukseen sisältyy aina esinevakuutus. Siihen kuuluvat muun muassa rakenteet, kalusteet ja pinnoitteet, lämmitys-, sähkö- ja vesihuoltokoneet ja -laitteet, sähköjohtimet ja -mittarit ja sähköpääkeskukset sekä putkistot.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated: 11/12/2023

Views: 6078

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.