Mikä on Microsoft Edge? Määritelmä osoitteesta TechTarget.com (2024)

Mikä on Microsoft Edge? Määritelmä osoitteesta TechTarget.com (1)

Tekijä:

 • Kinza Yasar,Tekninen kirjoittaja

Mikä on Microsoft Edge?

Microsoft Edge on Microsoftin kehittämä monikäyttöinen selain, joka on oletuksena asennettu kaikkiin uusiinWindowslaitteet. SeuraajaInternet Explorerja IE Mobile, Edge on Microsoftin lippulaivaselain, johon voidaan siirtääAndroid OS, Apple iOS jaMac käyttöjärjestelmä,Linuxja vanhemmat Windows-versiot, mukaan lukien Windows 7 ja uudemmat.

Microsoft Edge on esiasennettuWindows 10, Windows 10 Mobile jaWindows 11, sekä Xbox One-, Series X- ja Series S -konsolit.

Miten Microsoft Edge toimii?

Vuonna 2018 tehdyssä suuressa uudistuksessa Microsoft rakensi Edgen uudelleen alusta alkaen. Tämä selain toimii nyt Chromiumissaavoin lähdekoodikoodi ja Blink-verkkomoottori, jonka ovat kehittäneet useat yritykset, mukaan lukien Meta, Microsoft, Adobe, IBM ja Intel. Chromium-moottori tarjoaa vaikuttavat nopeudet ja yhteensopivuuden monien kanssaselainlaajennukset. Microsoft Edge toimii myös sisäänrakennetun web-katseluohjelmana sovelluksille, jotka edellyttävät Internet-yhteyttäAndroid-järjestelmä WebView2.

TheGoogle Chrome -selaintoimii myös Chromium-moottorilla.

Microsoft Edgen ominaisuudet

Microsoft Edgeen on lisätty monia uusia ominaisuuksia sen uudelleensuunnittelun jälkeen. Seuraavassa on joitain suosittuja Microsoft Edgen ominaisuuksia:

 • Seurannan ehkäisy.Verkkosivustot käyttävät seurantalaitteita kerätäkseen tietoja henkilön selaushistoriasta. Microsoft Edgen seurantasuojaustoiminto suojaa käyttäjiä online-valvonnalta rajoittamalla seuraajien pääsyä verkko- ja selainpohjaiseen tallennustilaan.
 • Kevyt rakenne.Edge on hillinnyt useimpien nykyaikaisten selaimien, mukaan lukien IE, turvotusta. Esimerkiksi se luopui tuestaActiveX-ohjaimet, joista puuttuu siirrettävyys ja jotka ovat tunnettuja tietoturvaongelmistaan. Edge on virtaviivainen selain, joka on rakennettu verkkostandardien varaan ja suunniteltuWeb palvelut. Sitä kehitettiin koodinimellä Spartan, joka viittaa selaimen kevyeen rakenteeseen, jonka tarkoituksena on tehdä Edge toimivuudesta useilla, usein mobiililaitteilla.
 • Tuki musteelle.Microsoft Edgen avulla käyttäjät voivat lisätä verkkosivuille käsinkirjoituksia ja piirustuksia merkintätyökalun avulla. Web Notes -ominaisuuden avulla käyttäjät voivat kirjoittaa verkkosivuille, piirtää piirustuksia, tehdä muistiinpanoja, rajata kuvia ja korostaa tekstiä kynällä tuetuissa laitteissa, kutenPintaPro tabletti.
 • Cortana.Microsoft Edge tukeeCortanahenkilökohtainen virtuaalinen tuottavuusavustajaMicrosoft 365:ssä. Se auttaa käyttäjiä erilaisissa tehtävissä, mukaan lukien kirjoittaminen vastauksena äänikomentoihin, kalenterien tarkistaminen, muistutusten asettaminen ja uusien tehtävien lisääminen.
 • Tallennetaan tekstikatkelmia.Kokoelmat-ominaisuus seuraa verkkolinkkejä ja tallentaa videoita, kuvia ja tekstinpätkiä verkkosivustoilta, jolloin käyttäjät voivat nopeasti kerätä ja järjestää tietoa Internetistä. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi ostoslistan hallintaan, tutkimustietojen keräämiseen ja matkan suunnitteluun. Kokoelmat-ominaisuus synkronoidaan myös kaikkien laitteiden kanssa, joihin on asennettu Microsoft Edge.
 • Henkilökohtainen sisältösyöte.Edge näyttää käynnistyksen yhteydessä My Feedin, joka on kokoelma uutisia, videoita ja katkelmia tiedoista, jotka liittyvät käyttäjän selaushistoriaan ja henkilökohtaisiin tietoihin, kuten säätietojen sijaintiin. Käyttäjät voivat myös mukauttaa syötteen mieltymystensä mukaan.
 • Yksityinen selaaminen.Microsoft Edge tukee incognito-selausta InPrivate-tilan kautta. InPrivate-ominaisuus avaa uuden omistetun ikkunan, joka estää selaustoiminnan seuraamisenkeksitja verkkosivustot. Kun yksityinen selauskokemus suljetaan Edgessä, selaus- ja lataushistoria sekä välimuistissa olevat salasanat, kuvat ja automaattisen täytön lomaketiedot poistetaan automaattisesti.
 • Lukea ääneen.Microsoft Edge voi lukea verkkosivun tekstin kuuluvasti. Sen ohjauspainikkeita voidaan käyttää keskeyttämään ja toistamaan ääneen luettava kohdistin. Käyttäjät voivat myös liikkua eteenpäin ja taaksepäin samoilla säätimillä.
 • Turvallisuus.Microsoft Edge sisältää monia valmiita suojausominaisuuksia, mukaan lukien Password Monitor, SmartScreen, InPrivate-haku ja Kids Mode. SmartScreen-ominaisuus on suunniteltu suojaamaan käyttäjiä kyberuhkilta, mukaan lukienhaittaohjelma,phishingjasosiaalinen suunnitteluhyökkäyksiä. Se luo varoituksen, kun käyttäjä siirtyy vaaralliseen verkkosivustoon tai latauspaikkaan.
 • Pelien kotisivu.Edgen mukana tulee henkilökohtainen pelien kotisivu, joka on rakennettu eksklusiivisilla Xbox-ominaisuuksilla. Sivulla on kuratoitua sisältöä, joka on suunnattu pelaajille ja heidän kiinnostuksilleen.
 • Pystysuuntaiset välilehdet.Microsoft Edge tarjoaa mahdollisuuden käyttää pystysuuntaisia ​​välilehtiä. Tämän ominaisuuden avulla käyttäjät voivat siirtää perinteisen välilehtirivin selaimen yläosassa sarakkeeseen, joka kulkee vasemmalla puolella. Pystysuuntaiset välilehdet ovat vähemmän sotkuisia ja helpompia käsille, koska käyttäjät voivat liukua vasemmalta oikealle sen sijaan, että he vaihtavat välilehtiä.
 • Selainlaajennukset.Selainlaajennukset ovat pieniä sovelluksia, jotka parantavat sovelluksen toimivuutta ja lisäävät personointia. Microsoft Edge -käyttäjät voivat ladata suosikkilaajennuksensa Microsoft Edge -lisäosien kaupasta. Esimerkiksi AdBlock for Edge, joka on suosittu mainosten esto, joka estää mainokset automaattisesti, voidaan asentaa laajennukseksi Microsoft Edgeen.
 • Mukaansatempaavaa luettavaa.Microsoft Edge näyttää Immersive Reader -kuvakkeen sivussaosoitekenttäaina kun käyttäjä käyttää tiettyä sisältöä, kuten artikkeleita ja blogiviestejä. Tämä tarjoaa selkeämmän ja yksinkertaisemman näkymän ja on suunniteltu helpottamaan lukemista.

Microsoft Edgen kehitys

Microsoft Edge luotiin Windows 10:lle korvaamaan IE, selain, joka debytoi Windows 95:n kanssa ja oli osa Windows-käyttöjärjestelmiä sen eläkkeelle 15.6.2022 asti.

Microsoft julkaisi 14. helmikuuta 2023 päivityksen, joka poisti käytöstä poistuneen IE-työpöytäohjelman pysyvästi tietyissä Windows 10 -laitteissa. Microsoft Edge kuitenkin tukee edelleen IE-tilaa vuoteen 2029 asti. Bing, Edgen oletushakukone, käyttää myös kehittyneempää tekoälyn versiotatekniikka, joka mahdollistaa ChatGPT:ntässä painoksessa. IE-kuvake katoaa kesäkuussa 2023, mutta asiakkaat voivat jatkaa vanhojen IE-pohjaisten sivustojensa ja sovellusten käyttöä.

Edge asennetaan Windows 10:n ja Windows 11:n kanssa samalla tavalla kuin IE aiempien versioiden kanssa.

Edgen uudelleenrakentamisen jälkeen Chromium-alustalla Edgen klassinen versio, joka tuli esiasennettuna Windows 10:n kanssa, on nyt nimeltään Microsoft Edge Legacy. Microsoft lopetti Edge Legacyn tuen 13. huhtikuuta 2021.

Microsoft Edge vs. kilpailijat

DataReportalin mukaan "Digital 2023: Global Overview Report", keskivertoihminen viettää päivittäin lähes seitsemän tuntia Internetissä, mikä tekee selaimista olennaisen osan verkkomaailmaa. Vaikka jokainen selain tarjoaa ainutlaatuisia selausominaisuuksia, kaikkia selaimia ei ole luotu samanarvoisiksi.

StatCounterin tammikuussa 2023 tekemän "Browser Market Share Worldwide" -tutkimuksen mukaan Google Chromella onmaailmanlaajuinen markkinaosuus65,4 %, mikä tekee siitä maailman eniten käytetyn selaimen. Applen Safari on toisella sijalla 18,7 prosentilla. Microsoft Edge ja MozillaFirefoxglobaali osuus on 4,5 % ja 3 %.

Mikä on Microsoft Edge? Määritelmä osoitteesta TechTarget.com (2)

Seuraavassa verrataan ominaisuuksiaGoogle Chrome, Apple Safari ja Mozilla Firefoxymmärtää, kuinka Microsoft Edge kohtaa kolmea suurinta kilpailijaansa.

Google Chrome

Chrome tuli selainmarkkinoille vuonna 2008. Muutamassa vuodessa se ohitti Edgen edeltäjän, IE:n, jolla oli tuolloin 95 prosentin markkinaosuus.

Seuraavat ovat Google Chromen tärkeimmät ominaisuudet:

 • Synkronointi laitteiden välillä.
 • Välilehtiryhmät, joiden avulla käyttäjät voivat järjestää välilehdet ryhmiin ja kutistaa niitä välilehtipalkissa tilan minimoimiseksi.
 • Vaakasuuntaiset välilehdet, jotka tarjoavat nopean yleiskatsauksen harvemmista välilehdistä.
 • Kirjanmerkit, jotka synkronoidaan käyttäjän Google-tiliin kaikissa Google Chromeen kirjautuneissa tietokoneissa.
 • Lukulista, joka muistuttaa kirjanmerkkejä ja tallentaa väliaikaisesti artikkeleita ja verkkosivustoja.
 • Selainlaajennukset ominaisuuksien ja toimintojen lisäämiseen selaimeen.
 • Selainhistoria tai luettelo verkkosivustoista, joilla käyttäjä on äskettäin käynyt.
 • Teemat, mukaan lukien tumma tila.
 • Salasananhallinta, ohjelmistosovellus, joka tallentaa ja hallitsee käyttäjien tunnistetietoja.
 • Tehtävienhallinta verkkosivustoille, joka näyttää käyttötilastoja ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden lopettaa yksittäisiä prosesseja, kun verkkosivusto jäätyy.
 • Yksityinen selaus, jossa selain määrittää väliaikaisen istunnon, joka on erillinen käyttäjätiedoista ja pääistunnosta.
 • Sivupalkki ja hintaohjauspaneeli.

Apple Safari

Safari debytoi vuonna 2003 macOS:n oletusselaimeksi. Se perustuu ensisijaisesti avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja WebKitiin. Se on ollut iOS:n oletusselain vuodesta 2007. Yksityisyyttä ja nopeutta ajatellen suunniteltu Apple Safari edellyttää tällä hetkellä kaikkien kolmansien osapuolten selaimien käyttävän WebKit-moottoreita.

Apple Safari tarjoaa seuraavat keskeiset ominaisuudet:

 • Älykäs seurannan esto, joka on suunniteltu estämään kolmannen osapuolen evästeet.
 • Sandboxing, joka erottaa yhden välilehden muista ja varmistaa, että yhdeltä välilehdeltä suoritettu haitallinen koodi ei vaikuta muihin Safarin ulkopuolella toimiviin välilehtiin tai sovelluksiin.
 • Sormenjälkisuoja, joka suojaa käyttäjiä mainoksilta.
 • Automaattisen täytön ehdotukset.
 • Nopeuden ja akun optimointi.
 • 4K korkean dynaamisen alueen videotoisto ja suoratoisto YouTubelle, Netflixille jaApple TV+.
 • Välilehtiryhmät.
 • Pikamuistiinpano muistiinpanojen tekemiseen missä tahansa iPhonen sovelluksessa.
 • Kielen käännös.
 • Visuaalinen haku, joka auttaa tunnistamaan valokuvissa näkyvät suositut maamerkit ja sivustot.
 • Synkronointi laitteiden välillä.
 • Tietosuojaraportti, jossa kerrotaan, milloin Safari estää jäljittäjiä seuraamasta käyttäjiä eri verkkosivustoilla.

Mozilla Firefox

Firefox on yksi aikaisemmista avoimen lähdekoodin selaimista ja käyttää Gecko-renderöintimoottoria verkkosivujen näyttämiseen. Firefox on tehnyt äskettäin parannuksia käyttäjien yksityisyyden suojaamiseksi ja tarjoaa monia edistyneitä tietoturvapäivityksiä ja -ominaisuuksia.

Mozilla Firefox tarjoaa seuraavat keskeiset ominaisuudet:

 • Laajennettu tumma tila.
 • Yksityiset selausikkunat.
 • Yhtenäinen hakupalkki.
 • Mukautettava valikko tai työkalupalkki.
 • Nopeampi selausnopeus.
 • Mainosten seurannan esto.
 • Salasanan hallinta.
 • Synkronointi laitteiden välillä.
 • Kuva kuvassa -ponnahdusvideo.
 • Sormenjälkien esto.
 • Selainlaajennukset.

Siirtyminen Microsoftin omasta selainteknologiasta avoimeenlähde, Chromium-pohjainen moottori on tuonut monia parannuksia uuteen Microsoft Edge -selaimeen.Lue, mikä on muuttunut Edgen ja Chromium Edgen välillä, sekä kaikki käyttäjien mahdollisesti kohtaamat ongelmat.

Tämä päivitettiin viimeksi vuonnaMaaliskuu 2023

Jatka lukemista Microsoft Edgestä

 • Verkkoselaimen tietosuoja- ja suojausominaisuuksien vertailu
 • Miten Menlo Securityn etäselain vertautuu yhä ruuhkaisempaan tilaan?
 • Mitä IT:n tulee tietää Chrome-laajennuksen tietoturvaongelmista
 • RAM-muistin käytön vertailu yleisten verkkoselaimien välillä
 • Kuinka hallita evästeitä verkkoselaimissa

Liittyvät ehdot

Microsoft Exchange Server
Microsoft Exchange Server on Microsoftin sähköposti-, kalenteri-, yhteys-, aikataulu- ja yhteistyöalusta.Katso täydellinen määritelmä
Microsoft Windows System Image Manager (SIM)
Microsoft Windows System Image Manager (SIM) on Windows Assessment and Deployment Kitin työkalu, jota IT-ammattilaiset voivat käyttää...Katso täydellinen määritelmä
Windows palveluna
Windows palveluna on lähestymistapa, jonka Microsoft esitteli Windows 10:n yhteydessä käyttöjärjestelmän käyttöönottoon, päivittämiseen ja huoltoon.Katso täydellinen määritelmä
Mikä on Microsoft Edge? Määritelmä osoitteesta TechTarget.com (2024)

FAQs

What is the purpose of Microsoft Edge? ›

Microsoft Edge has built in AI-powered features that enhance your browsing experience including a side-by-side view making it easier and faster to shop, get in-depth answers, summarize information, or discover new inspiration to build upon, all without leaving your browser or switching tabs.

What are the disadvantages of Microsoft Edge? ›

What Are the Disadvantages of Using Microsoft Edge? Privacy is its biggest disadvantage. Microsoft collects a lot of data on its users through the browser itself, Bing, and through Windows hardware. Edge allows users to opt out of some data collection, but not all.

Why are there so many Microsoft Edge open in Task Manager? ›

Edge is one of the best Chromium-based browsers, and, like all such browsers that use Chromium, it uses multi-process architecture. That means that rather than using a single process for the browser, it uses a separate process for each tab. It also creates processes for individual components of each open browser tab.

Why has Microsoft Edge appeared on my computer? ›

The Microsoft Edge icon can appear on your desktop when updates are applied to your computer. If your PC has recently installed a Windows (or Edge) major update, the icon of the browser may be added to your desktop. You can keep it or not, it's up to you. Feel free to ask if you have any other question !

Is Edge a safe browser? ›

The Microsoft Edge security story doesn't stop there. It has powerful, built-in defenses against phishing and malware and natively supports hardware isolation on Windows—there's no additional software required to achieve this secure baseline.

Is it necessary to have Microsoft Edge? ›

Since Edge moved to Chromium, the browsers are very similar, and which one works better for you is a personal choice. However, in a few areas, Edge has the edge. If you prioritize speed or low resource consumption, you should choose Microsoft Edge over Chrome.

Why Chrome is better than Edge? ›

Chrome, however, is better integrated with widely used tools like Google Docs and Google Translate (which is much better than Microsoft's Bing Translate). Chrome's synchronization mechanism is also far more sophisticated and fills in all the gaps Edge leaves.

Does Microsoft Edge slow down computer? ›

If you have a lot of open tabs, Microsoft Edge might slow down its performance. Try to close some of the tabs you no longer need to free some of Edge resources. Alternatively, you could use a browser extension to help you manage your tabs.

Is Microsoft Edge more safe than Chrome? ›

Edge collects far less data than Chrome and its tracker blocker doesn't rely on a website to do the right thing. Edge also offers more protection against malicious sites and software. Its Super Duper Secure mode event allows you to choose your level of privacy.

How do I stop Microsoft Edge from taking over my computer? ›

To recap, you can disable MS Edge quickly by renaming the Edge folder in Windows' system apps directory. If you'd like to make another browser your default browser, you can do so by locating your default apps in your system's settings and switching to a different default browser.

How do I stop Microsoft Edge from running in the background? ›

Go to Microsoft Edge, click on the three vertical dots at the top-right (or press Alt + F), and select Settings. Select Settings and click on Systems and Performance. Find the toggle button for the option called Continue running background extensions and apps when Microsoft Edge is closed and turn it off.

How do I get rid of fake Microsoft Edge virus? ›

how do i get rid of fake virus alerts on Microsoft edge
 1. Turn off the internet connection by disconnecting the WiFi or unplugging the ethernet cable.
 2. Open Microsoft Edge.
 3. Click on the Extension icon and then on Manage extensions.
 4. Toggle the switch off next to the extensions you want to disable.
Aug 11, 2022

How do I know if I have a virus on Microsoft Edge? ›

Here are a few typical signs that your Microsoft Edge browser is infected with malware:
 1. Advertisements appear in places they shouldn't be.
 2. Your browser search engine is changed without your consent.
 3. Your web browser's homepage has mysteriously changed without your permission.
Jan 1, 2023

Is it OK if I delete Microsoft Edge? ›

Q #6) What happens if I uninstall Microsoft Edge? Answer: If you uninstall it from your PC, it will be longer available as a default browser to open links. Uninstall any other browser to not just browse, but open links from email, documents, etc.

Is it OK to disable Microsoft Edge? ›

If you don't want to completely uninstall MS Edge from your Windows device, but just want to prevent users from using it, you can disable it.

Is Microsoft Edge a good thing? ›

All in all, Microsoft Edge is a good browser for your daily activities. It has unique and powerful features and essential security to protect your data.

What is Microsoft Edge in simple words? ›

Edge is a streamlined browser built on web standards and designed for web services. It was code-named Spartan in development, a reference to the browser's lightweight structure, which is designed to make Edge functional across multiple, often mobile, device platforms.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5942

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.