Kuinka puhdistaa sumuiset ajovalot (2023)

Kun tulee ajaa yöllä tai rajoitetun näkyvyyden olosuhteissa, yksi kuljettajan tärkeimmistä turvatoimista on varmistaa, että hänen ajovalot ovat optimaalisessa toimintakunnossa. Mutta tiesitkö, että nämä varotoimet ulottuvat pidemmälle kuin vain varmistamaan, että ajovalojen polttimot eivät pala? Itse asiassa ajovalojen tehoa voi heikentää myös ajovalojen linssien huurtuminen. Katsotaanpa tarkemmin, mikä aiheuttaa sumuiset ajovalot ja kuinka puhdistaa ajovalojen linssit tarvittaessa.

Kuinka puhdistaa sumuiset ajovalot (1)

MITÄ SUMUVALOT OVAT?

Jos huomaat, että ajovaloistasi tuleva valo on paljon heikompi kuin ennen, ajoneuvosi kärsii todennäköisesti sumuisista ajovaloista. Joskus kuljettajat huomaavat myös, että heidän ajovalot eivät ole vain paljon vähemmän kirkkaita, vaan myös valossa on kellertävää, likaista sävyä. Tämä johtuu myös ajovalojen huurtumisesta.

Syy ajovalojen sumuisuuteen on hieman tieteellinen. Useimmat ajovalojen linssit ovat nykyään valmistettu paksusta muovista, joka koostuu polykarbonaateista. Toisin kuin vanhemmissa autoissa käytetyt lasilinssit, nämä muovilinssit ovat paljon naarmuuntumattomia ja kestävämpiä. Ajan myötä, kun tämä polykarbonaattimuovi altistuu auringon UV-säteille, ulkokerrokset alkavat kuitenkin hajota ja hajota. Nämä muutokset saavat linssit absorboimaan sinistä valoa polttimoista ja aiheuttavat vähemmän voimakkaan kellertävän valon. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että sumuisten ajovalojen puhdistaminen on melko helppoa.

MITÄ TUOTTEITA KÄYTETÄÄN AJOVALOJEN PUHDISTAMISESSA

Useimmissa autokaupoissa on varastossa ainakin yksi tai kaksi tuotetta, jotka on suunniteltu erityisesti ajovalojen linssien puhdistamiseen, kun ne ovat huurtuneet UV-altistuksen vaikutuksesta. Etsi tuotteita, joissa on merkintä "headlight restoration kit" tai "headlight lens restauration". Näiden tuotteiden käyttäminen on suoraviivainen tapa puhdistaa ajoneuvosi sumuiset ajovalot.

Kun ihmiset ovat vaikeuksissa, ihmiset, joiden on puhdistettava sumuiset ajovalot välittömästi, voivat saada työnsä tehtyä muutamalla muulla tavalla. Hammastahna ja ruokasooda voivat olla tehokkaita puhdistusaineita ajovalojen puhdistamiseen. Molemmat tuotteet ovat riittävän hankaavia poistamaan sumun naarmuttamatta tai vahingoittamatta ajovaloja. Kiillotusaineet, kuten Rain-X, voivat myös olla tarpeeksi tehokkaita korjaamaan UV-vaurioita. Yleisesti ottaen siivoussarja kannattaa olla autotallissasi tai kotona!

SUMMUISTEN AJOVALOJEN PUHDISTAMINEN

Et tarvitse paljon tarvikkeita, paljon tarvikkeita ajoneuvosi ajovalojen puhdistamiseen. Tässä on muutamia asioita, jotka todennäköisesti haluat olla käsilläsi:

  Puhdistussarja, ruokasooda tai hammastahna

  Vanhat rievut tai pyyhkeet

  Lateksikäsineet herkälle iholle

  Vesi huuhteluun

  Pehmeäharjainen sivellin

  Mieto puhdistusaine

  Katsotaanpa sumuisten ajovalojen puhdistamiseen tarvittavia vaiheita.

  1. PUHDISTA PINTA roskista

  Ennen kuin aloitat, sinun kannattaa varmistaa, että työskentelet puhtaalla pinnalla. Suihkuta ajovalot miedolla puhdistusaineella ja pyyhi varovasti pois pintaan mahdollisesti kertynyt lika, hiukkaset, kuolleet hyönteiset ja roskat.

  2. PYYHEKUIVA

  Pyyhi pinta puhdistuksen jälkeen kuivalla pyyhkeellä tai rievulla, kunnes se on kosteaton

  3. KÄYTÄ AJOVALOJEN PALAUTTAJAA

  Levitä reilu määrä puhdistusainetta - tämä on tuote ajovalojen korjaussarjasta, hammastahnasta tai ruokasoodasta - melko paksusti ajovalojen linssien päälle. Jos käytät ruokasoodaa, se kannattaa sekoittaa ensin pieneen määrään vettä paksun tahnan muodostamiseksi. Jätä puhdistusaine linssiin muutamaksi minuutiksi, jotta se kuivuu hieman.

  4. POISTA PUHDISTUSAINEET HARJALLA

  Pyöritä pyörivin liikkein ajovalon pintaa varovasti harjalla. Muista, että käyttämäsi puhdistusaine on hankaavaa, joten varo naarmuuntumasta muovipintaan. Sinun pitäisi nähdä keltaisuuden tai sumuisuuden katoavan linssistä, kun kierrät sitä.

  5. PUHDISTA YLIMINEN PUHDISTUSAINE

  Puhdista linssistäsi puhdistusainejäämät puhtaalla rievullasi tai pyyhkeelläsi. Suihkuta pinttyneitä, kuivattuja palasia puhtaalla vedellä ja kiillota sitten pyyhkeelläsi kuivaksi.

  Se on niin yksinkertaista. Kun olet puhdistanut sumuiset ajovalot, sinun pitäisi heti huomata parantunut näkyvyys ja kirkkaammat, valkoisemmat ajovalot!

  FAQs

  Miten puhdistaa ajovalot? ›

  ​​Hiero hammastahnaa ajovalon suojan päälle käyttäen hammasharjaa (​voit käyttää myös kiilloituskonetta tahnan kanssa tehokkaamman tuloksen saavuttamiseksi)​​​ ​Hankaa niin kauan kunnes näet lasin/muovin kirkastuvan. Suihkuta päälle lämmintä vettä ja pyyhi tahnat pois rätillä ​Nauti kirkkaista ajovaloistasi!

  Millä kirkastaa Umpiot? ›

  Jos umpiot ovat naarmuiset, kannattaa aloittaa vesihionnalla. Jos umpio on vain hieman sumentunut, pelkkä kiillotus saattaa riittää.

  Miten puhdistaa auton umpio? ›

  Hinkkaa hammastahnaa umpioon kostutetulla kangasliinalla. Jätä tämän jälkeen umpio rauhaan muutaman minuutin ajaksi. Kolmas vaihe: Huuhtele hammastahna pois suihkuttamalla suihkepullolla vettä umpiolle.

  Pitääkö päivällä olla ajovalot? ›

  Valojen käyttäminen

  Laissa on täsmennetty, että moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on ajon aikana käytettävä ajovaloja ja takavaloja, kun ajoneuvoa kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai jos näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Huomiovalot eivät tällöin riitä.

  Miten kiillottaa ajovalot? ›

  Auton ajovalon tehokasta kiillottamista varten on otettava huomioon ajovalon kunto. Jos pinta on vain himmentynyt tai haalistunut, yksinkertainen kiillotus riittää. Käytä saippuavedellä tai tiskiaineella (mutta ei missään tapauksessa alkoholilla) kasteltua pehmeää liinaa ja valkaisevaa hammastahnaa ja hankaa ajovaloa.

  Miksi auton huuhtelu alhaalta ylös? ›

  Suorita huuhtelu alhaalta ylöspäin, jotta ylhäältä valuva vesi ei huuhdo pesuainetta pois pinnalta liian aikaisin. Tiukempi lika irtoaa vasta huuhteluvaiheessa, joten huuhtelu on syytä suorittaa huolellisesti ja varmistaa, että joka suihku osuu joka kohtaan.

  Miten saada pinttynyt lika pois autosta? ›

  Pikitahrat näkyvät maalipinnalla tai auton vanteissa yleensä mustina täplinä, joita on vaikea saada pois. Pienpoistoaine liuottaa tahrat pois. Pienpoistoaineen vaikutusta voidaan tehostaa brushaamalla eli sutimalla kevyesti autonhoitoon tarkoitetulla brushilla. Lopuksi pienpoistoaine huuhdellaan huolellisesti pois.

  Millä pestä auton sisäpinnat? ›

  Pyyhkimiseen sopii nukkaamaton sisätilaliina, joka poistaa rasvaisetkin tahrat jopa ilman pesuaineita. Pesuaine kannattaa suihkuttaa ensin liinaan. Jos suihkutat ainetta suoraan puhdistettavalle pinnalle, saattaa aineesta jäädä jälkiä.

  Miksi ajoneuvon valot on tärkeää pitää puhtaana ja kunnossa? ›

  Valot ovat ajoneuvoissa niin tärkeässä roolissa, että poliisi puuttuu niiden puutteisiin aina, kun se on mahdollista. - Kun liikenteessä tulee vastaan valovikainen auto tai auto, jonka valot ovat lian umpeen muuraamat, poliisi pysäyttää auton ja ilmoittaa kuljettajalle asiasta.

  Pitääkö ajovalot olla aina päällä? ›

  Tieliikennelain mukaan autossa on ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja, joita kutsutaan usein myös päiväajovaloiksi. Ajo- ja takavalojen käyttöä edellytetään vasta olosuhteiden vaatiessa, esimerkiksi pimeällä tai huonolla kelillä ajaessa.

  Saako olla keltaiset ajovalot? ›

  Poliisi haluaa kuitenkin muistuttaa, etteivät värilliset valot ole sallittuja tieliikenteessä, sillä etu-, kauko- ja lähivalojen lähettämän värin tulee olla valkoista.

  Mikä on adaptiiviset ajovalot? ›

  Adaptiivisesta kaukovaloavustimesta puhutaan, kun kaukovalot mukautuvat muiden ajoneuvojen liikkeeseen ja automatiikka muuttaa valon kantaman lisäksi suuntausta. Edellä ajavan ajoneuvon ympärille jää tumma varjoinen alue, mutta tienpiennar näkyy kirkkaasti valaistuna, eikä edellä ajava kuljettaja häikäisty.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Duane Harber

  Last Updated: 22/12/2023

  Views: 6618

  Rating: 4 / 5 (71 voted)

  Reviews: 94% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Duane Harber

  Birthday: 1999-10-17

  Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

  Phone: +186911129794335

  Job: Human Hospitality Planner

  Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

  Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.