Kuinka paljon proteiinia sinun täytyy syödä päivässä laihtuaksesi? (2023)

PainonpudotusRavitsemus

Kuinka paljon proteiinia sinun täytyy syödä päivässä laihtuaksesi? (1)

Vuosikymmeniä jatkunut tieteellinen tutkimus ravitsemuksesta ja laihduttamisesta on paljastanut muutamia keskeisiä tietoja siitä, mikä auttaa ihmisiä voittamaan menestyksekkäästi pullistuman taistelun.

 • Ensinnäkin tiedämme, että vaikka liikunta on tärkeää, ihmisen terveellisillä ruokailutottumuksilla on todennäköisesti enemmän merkitystä painonpudotuksessa kuin salilla viettämillä tunneilla.
 • Toiseksi laihduttamisen suhteen ei ole olemassa yhtä parasta laihduttamiseen. monet ruokavaliot voivat toimia melko hyvin, kunhan kokonaiskaloritasapaino otetaan huomioon.
 • Kolmanneksi ruokavalion proteiini on yksi ruokavalion tärkeimmistä "vipuista", joka lisää jonkun kykyä laihtua.

Tässä artikkelissa käsitellään paljon proteiinia ympäröivää melua ja kerrotaan, kuinka paljon proteiinia sinun pitäisi syödä laihtuaksesi ja joitain asioita, jotka sinun tulee ottaa huomioon ruokavaliotasi suunnitellessasi.

Tämä artikkeli,yhdessä ravintotodistuksemme kanssa- tarjoaa sinulle älykkäitä strategioita turvalliseen ja tehokkaaseen painonpudotukseen.

Tässä artikkelissa:

 • Mikä on proteiini?
 • Kuinka paljon proteiinia päivässä laihtua?
 • Mitä hyötyä proteiinista on painonpudotuksessa?
 • Yhteenveto

Mikä on proteiini?

Proteiini on tärkeä makroravintoaine, joka osallistuu lähes kaikkiin kehon toimintoihin ja prosesseihin. Sillä on keskeinen rooli kuntoiluun palautumisessa ja se on välttämätön ravintoaine terveelliseen elämään. Alkuaineet hiili, vety, happi ja typpi yhdistyvät muodostaen aminohappoja, proteiinin rakennuspalikoita. Proteiinia ja aminohappoja käytetään ensisijaisesti kehon kudosten luomiseen, entsyymien ja solujen kuljettajien muodostamiseen, nestetasapainon ylläpitämiseen ja paljon muuta.

Kuinka paljon proteiinia päivässä laihtua?

Jos haluat laihtua, tavoittele päivittäinen proteiinin saanti 1,6–2,2 grammaa proteiinia painokiloa kohden (0,73–1 grammaa kiloa kohti). Urheilijoiden ja raskaan liikunnan harrastajien tulisi kuluttaa 2,2–3,4 grammaa proteiinia kiloa kohden (1–1,5 grammaa kiloa kohden), jos he haluavat laihtua.

Käytännön suositukseni ihmisille on, että jos sinulla on yli 30 BMI tai rasvaprosenttisi yli 25-30%, on järkevämpää perustaa proteiinisuositukset tavoitepainon perusteella.

Oikea määrä proteiinia lihasten kasvattamiseksi,tarkista tämä resurssi.

Mitä hyötyä proteiinista on painonpudotuksessa?

Ravinnon proteiini voi olla tärkeä osa laihduttamiseen tarkoitettua ruokavaliota.

Vaikka ravinnon proteiinilla on monia etuja, on neljä pääaluetta, joilla on suoria vaikutuksia painonpudotukseen:

 1. kylläisyyttä
 2. Laiha massa
 3. Ruoan lämpövaikutus
 4. Varastointi kehon rasvana

Sukeltakaamme syvemmälle jokaiseen näistä aiheista.

Proteiini auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi pidempään

Yksi suurimmista laihduttamisen esteistä on nälkä.

Ihmiset ovat paljon epätodennäköisemmin kiinni ravitsemus- tai ruokavaliosuunnitelmassa, jos he kokevat suurta nälkää.

Proteiini on kylläisempi kaikista makroravinteista (1).

Kuinka paljon proteiinia sinun täytyy syödä päivässä laihtuaksesi? (3)

Useat eri tutkimuslinjat ovat kaikki osoittaneet samaan asiaan:korkeampi proteiinin saanti lisää kylläisyyttä ja vähentää nälkää.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa proteiinipitoiset välipalat antoivat ihmisille pidempään ruokailujen välillä ja saivat heidät myös syömään vähemmän seuraavilla aterioilla (2).

Toinen tutkimus osoitti, että proteiinin lisääminen lasilliseen vettä vähensi näläntunnetta verrattuna pelkkään veteen (3).

Proteiinin lähteestä riippuen proteiinin tarjoamassa kylläisyyden määrässä näyttää olevan pieniä eroja, mutta nämä erot ovat vähäisiä eivätkä ne todellakaan vaikuta useimpiin ihmisiin (4).

Tällä hetkellä ei ole yksimielisyyttä päivittäisen proteiinin optimaalisesta saannista ruokavaliossa kylläisyyden kannalta. Kuitenkin noin 1,8 - 2,9 grammaa proteiinia kilogrammaa kohti päivässä (tai 0,82 - 1,32 grammaa proteiinia kiloa kohti) näyttää kuitenkin parantavan kylläisyyden tunnetta.(5).

Proteiini säilyttää laihaa kehon massaa

Lisäksi proteiinilla on toinen etu painonpudotuksessa: se auttaa säilyttämään vähärasvaisen ruumiinmassan kalorirajoitusten aikana.

Yhdessä tutkimuksessa verrattiin vähäisen proteiinin saannin (1,0 grammaa/kg/päivä) vaikutusta korkeaan proteiinin saantiin (2,3 g/kg/vrk) vähärasvaiseen ruumiinmassaan lyhytaikaisen kalorivajeen aikana. Vähäproteiinista ryhmä menetti keskimäärin noin 1,6 kiloa (3,5 paunaa) lihasmassaa, kun taas runsasproteiinista ryhmä menetti vain 0,3 kg (0,66 puntaa) lihasmassaa.6).

Toisessa samankaltaisessa tutkimuksessa verrattiin 0,8 g/kg/vrk 1,6 g/kg/vrk ja 2,4 g/kg/vrk ja todettiin, että kaksi korkeampaa saantia (1,6 ja 2,4 g/kg/vrk) säästi enemmän laihaa painoa kuin 0,8 g. /kg päivässä ruokavalio. He havaitsivat myös, että 2,4 g/kg päivässä ei ollut todellista hyötyä yli 1,6 g/kg päivässä (7).

Tällä hetkellä useimmat todisteet viittaavat siihen, että ~1,6 grammaa proteiinia kiloa kohden tai 0,73 grammaa proteiinia kiloa kohden on suositeltu päivittäinen proteiinitavoite, jotta säästytään painonpudotuksen aikana.

Proteiini lisää ruoan lämpövaikutusta

Ruoan lämpövaikutus on ruoan sulattamisen "kustannus".

Pohjimmiltaan se vie jonkin verran energiaa ruoan hajottamiseen, sulattamiseen ja energiaksi muuttamiseen. Proteiinilla on korkein "kustannus" kaikista kolmesta makroravinteesta.

Vaikka ruoan lämpövaikutuksen kokonaisvaikutus päivittäiseen energiankulutukseen ja painonpudotukseen on pieni, se ei ole merkityksetöntä ja on tärkeää huomata.

Kuinka paljon proteiinia sinun täytyy syödä päivässä laihtuaksesi? (4)

Eräässä tutkimuksessa runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio lisäsi ruuan lämpövaikutusta noin 6-8 kcal tunnissa verrattuna vähäproteiiniseen ruokavalioon, mikä voi tarkoittaa noin 50-75 kaloria päivässä.(8).

Kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan osoita näin suurta vaikutusta, ja proteiinin lämpövaikutus ei todennäköisesti ole vastuussa suurimmasta osasta sen hyödyistä, mutta se voi olla riittävän ruokavalion proteiinin "kirsikka päälle" painonpudotuksen aikana.

Voit seurata esimerkiksi ruoan lämpövaikutusta, päivittäistä energiankulutusta ja makrojaNASM Painonpudotus Laskin.

Proteiinia on vaikea varastoida kehon rasvana

Painonpudotuksen aikana on usein aikoja, jolloin energiaa kulutetaan enemmän kuin kulutetaan. Sellaisenaan on tärkeää minimoida, kuinka paljon ylimääräisestä energiasta (eli kaloreista) varastoituu rasvana.

Elimistö prosessoi kolmea eri makroravintoainetta (eliproteiinit, hiilihydraatit ja rasvat) hyvin eri tavoin.

Jättäen pois paljon ammattislangia ja mummoa, jotta proteiini varastoituu rasvaksi, se käy läpi paljon erilaisen biokemiallisen prosessin kuin joko hiilihydraatit tai proteiinit.

Tämä prosessi vaikeuttaa proteiinin varastoitumista kehon rasvana.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että proteiini varastoituu kehon rasvana noin 66 prosentin tehokkuudella, kun taas hiilihydraatit varastoituvat 80 prosentilla ja rasvat varastoituvat 96 prosentin tehokkuudella.9).

Painonpudotuksen aikana proteiinin ylensyöminen johtaa paljon vähemmän varastoitunutta rasvaa kuin hiilihydraattien tai rasvan ylensyöminen.Jos etsit tapoja laihtua nopeasti, proteiinin nauttiminen on loistava vaihtoehto!

Yhteenveto

Ravitsemussuositusten mukaan proteiinin päivittäinen saanti on 1,6 ja 2,2 grammaa kiloa kohden tai 0,73 ja 1 grammaa kiloa kohti painon pudottamiseksi. Urheilijoiden ja raskaan liikunnan harrastajien tulisi kuluttaa 2,2–3,4 grammaa proteiinia kiloa kohden (1–1,5 grammaa kiloa kohden), jos he haluavat laihtua.

Vaikka monet erilaiset ruokavaliot voivat olla onnistuneita painonpudotuksessa, ruokavalion proteiinipitoisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka on otettava huomioon ruokavaliota suunniteltaessa. Proteiinin on osoitettu edistävän kylläisyyttä, auttavan ylläpitämään laihaa kehon massaa, lisäämään hieman ruoan lämpövaikutusta ja vähentävän kehon tehokkuutta varastoida ylimääräisiä kaloreita kehon rasvana.

Tutustu näihin ravintolähteisiin

Tässä on pari lisäresurssia ympäröivän ravinnon tarkistamiseen:

 • Tarvitseeko sinun ottaa proteiinijauhetta?
 • Kuinka monta grammaa rasvaa päivässä?
 • Kuinka laskea makroja

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää proteiinista, katso alla oleva webinaari "Proteiiniaineenvaihdunta: Kuinka optimoida proteiinin saanti lihasten kasvua ja painonpudotusta varten" ja harkitse sertifioiduksi ravitsemusvalmentajaksi ryhtymistä.Lue lisää NASM Nutrition Certificationista täältä.

Kirjailija

Kuinka paljon proteiinia sinun täytyy syödä päivässä laihtuaksesi? (5)

Brad Dieter

Brad on koulutettu harjoitusfysiologi, molekyylibiologi ja biostatistikko. Hän sai B.A. Washington State Universitystä ja biomekaniikan maisteri Idahon yliopistosta ja suoritti tohtorin tutkinnon Idahon yliopistossa. Hän suoritti tohtorintutkinnon suorittaneen translaatiotieteen stipendiaattinsa Providence Medical Research Centerissä, Providence Sacred Heart Medical Centerissä ja Children’s Hospitalissa, jossa hän tutki, kuinka aineenvaihdunta ja tulehdus säätelevät sairauksien molekyylimekanismeja ja osallistui uusien diabeteksen komplikaatioiden hoitoon. Tällä hetkellä tohtori Dieter onOutplay Inc:n johtava tieteellinen neuvonantajaja Harness Biotechnologies, on osaomistajaMacros Incja toimii terveysteknologian ja biotekniikan alalla. Lisäksi hän on intohimoinen tieteelliseen tavoittamiseen ja yleisön kouluttamiseen roolinsa tieteellisissä neuvottelukunnissa ja kirjoittamalla säännöllisesti terveydestä, ravitsemuksesta ja ravintolisistä.Löydä hänet LinkedInistä!

×

|

|

FAQs

Paljonko proteiinia päivässä laihduttajalle? ›

Useimmille laihduttajille riittävä proteiinimäärä on 80-120 grammaa päivässä.

Paljonko proteiinia per painokilo? ›

Proteiinia suositellaan saatavaksi 10–20 prosenttia päivän energiansaannista. Painokiloa kohti proteiinin saantisuositus on 1,1–1,3 grammaa ja esim. 60 kiloa painavan ihmisen proteiinintarve päivässä on noin 70 g. Runsas liikunta ja ikääntyminen lisäävät proteiinin tarvetta.

Mikä on sopiva määrä proteiinia päivässä? ›

Proteiini on aina tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota, mutta sen tarve vaihtelee elämäntilanteen ja aktiivisuuden mukaan. Proteiinia suositellaan nautittavaksi noin 10–20 prosenttia koko päivän energiansaannista. Aikuisella se tarkoittaa tavallisesti 1,1–1,3 grammaa proteiinia/painokilo/päivä.

Paljonko proteiinia päivässä on liikaa? ›

Lehden mukaan liian paljon on suurimmalle osalle ihmisistä jo kaksi grammaa proteiinia jokaista painokiloa kohti. Ravintoasiantuntijat huomauttavat, että terveellisempää olisi syödä proteiini lisäaineettomista, tavallisista ruoista, joista voi saada myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja ja vitamiineja.

Onko 20g proteiinia paljon? ›

4 Paljonko proteiinia pitää saada päivässä? Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan proteiinien saantisuositus on 18–64-vuotiailla 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohden ja 65 vuotta täyttäneille 1,2–1,4 grammaa painokiloa kohden. Tämä määrä riittää lihasmassan ylläpitämiseen ja elimistön kudosten rakennusaineeksi.

Onko 100g proteiinia liikaa? ›

Proteiineja ei kannata nauttia yli tarpeen. Vaikka proteiini onkin lihasten rakennusaine, niin ylimääräisestä proteiinista ei muodostu lihasta, vaan rasvakudosta. Proteiinin saantia ei siis useinkaan ole tarpeen nostaa päivässä yli kahta grammaa painokiloa kohden.

Mistä tietää että saa tarpeeksi proteiinia? ›

Proteiinin tarve arvioidaan niin sanottua normaalipainoa kohden. Normaalipaino yleensä arvioidaan sen mukaan, mitä ihminen painaisi jos painoindeksi (BMI, body mass index) olisi 22-25. Proteiinin saanti voi hyvin vaihdella päivittäin, vaihtelulla ei terveyden kannalta ole kovin suurta merkitystä.

Paljonko 1 kananmunassa on proteiinia? ›

Yksi kokonainen kananmuna sisältää noin 7 grammaa laadukasta proteiinia ja vain noin 70 kilokaloria. Kananmuna pitää näläntunteen loitolla pitkään ja auttaa jaksamaan. Siksi munat ovatkin oivaa ruokaa myös painonhallintaan.

Mistä saa 100 g proteiinia? ›

Parhaita eläinkunnan proteiinilähteitä ovat vähärasvaiset maitotuotteet, kananmuna, kala, broileri ja vähärasvainen liha. Vegaanin on suositeltavaa syödä palkokasveja, täysjyväviljaa ja pähkinöitä tai siemeniä yhdistellen, jotta ruokavalion aminohappokoostumus vastaa elimistön tarvetta.

Missä vihanneksissa on eniten proteiinia? ›

8 Proteiini kasviksissa
 • Parsakaali: 5 g.
 • Ruusukaali: 5 g.
 • Lehtikaali: 5 g.
 • Maissi: 4 g.
 • Artisokka: 4 g.
 • Kukkakaali: 3 g.
 • Herkkusieni: 3 g.
 • Pinaatti: 3 g.
Mar 22, 2022

Missä leivässä on eniten proteiinia? ›

Täysjyväviljajauhossa ovat mukana kaikki viljan osat, joten siinä on myös enemmän proteiinia kuin puhdistetusta viljasta jauhetussa jauhossa.

Paljonko 100g kanaa on proteiinia? ›

Ravintotekijä
RavintotekijäMääräTietolähde
rasva12.0 gTHL:n tuottama
hiilihydraatti imeytyvä0 gTHL:n tuottama
proteiini20.2 gTHL:n tuottama
alkoholi0 gelintarvikekoostumustaulukko
1 more row

Mitä haittaa on liian suuresta proteiinien saannista? ›

Aiemmin runsas proteiinin ja etenkin eläinproteiinin määrä ruokavaliossa on yhdistetty esimerkiksi suurempaan tyypin 2 diabeteksen ja kuolleisuuden riskiin. Se voi olla myös haitallista munuaisille.

Mitä jos ei syö tarpeeksi proteiinia? ›

Väsymys ja uupumus vaivaavat. Voimattomuus ja väsymys voivat johtua proteiinin puutteesta. Proteeini pitää verensokerin tasaisena ja kehon virkeänä. Keho voi alkaa vähitellen jopa hajottaa lihaskudosta, jos se ei saa ravinnosta riittävästi proteiinia.

Paljonko proteiinia aamupalalla? ›

Nauti aamiaisella 15–20 prosenttia eli noin 15 grammaa proteiinia. Proteiinia saa esimerkiksi kananmunista, maitotuotteista, soijamaidosta, siemenistä ja pähkinöistä. Rasvaa kannattaa sisällyttää aamiaiseen 30 prosenttia eli noin 10 grammaa.

Voiko Proteiinijauheella laihduttaa? ›

Artikkelit / Voiko proteiinijauhetta käyttää painonpudotuksen aikana? Kyllä, voit käyttää proteiinijauhetta suotuisasti painonpudotuksen aikana. Itse asiassa proteiinin saanti on entistä tärkeämpää silloin, kun painonpudotus on tähtäimessä, kuin normaaleissa olosuhteissa.

Paljonko proteiinia dieetillä? ›

Käypä hoito -suosituksen mukaan laihdutuksen aikainen proteiinintarve on 1–1,5 grammaa painokiloa kohden, mutta Martikaisen mukaan liikuntaa harrastava laihduttaja voi syödä proteiinia enemmän. – Proteiinipitoinen ruokavalio on ykkösjuttu, koska se on lihasten rakennusaine.

Paljonko proteiinia päivässä lihasten kasvuun? ›

Kuinka paljon proteiinia tarvitaan lihasten kasvattamiseksi? - Vahvuusharjoittelijoiden ja kaikki jotka haluavat kasvattaa lihasmassaa tulisi saada proteiinia 1,6-2,0 grammaa jokaista kehon painokiloa kohden päivässä. Tärkeää: se kuinka paljon tarvitset lisättyä proteiinia riippuu myös ruokavaliostasi.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 01/12/2023

Views: 6698

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.