10.4: Ihmisen elimet ja elinjärjestelmät (2023)

 1. Viimeksi päivitetty
 2. Tallenna PDF-muodossa
 • Sivun tunnus
  16777
 • \( \newcommand{\vecs}[1]{\overset { \scriptstyle \rightharpoonup} {\mathbf{#1}}}\) \( \newcommand{\vecd}[1]{\overset{-\!- \!\rightharpoonup}{\vphantom{a}\smash{#1}}} \)\(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{ span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart } norm[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm {span}}\) \(\newcommand{\id}{\mathrm{id}}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\) \( \newcommand{\kernel}{\ mathrm{null}\,}\) \( \newcommand{\range}{\mathrm{range}\,}\) \( \newcommand{\RealPart}{\mathrm{Re}}\) \( \newcommand{ \ImaginaryPart}{\mathrm{Im}}\) \( \newcommand{\Argument}{\mathrm{Arg}}\) \( \newcommand{\norm}[1]{\| #1 \|}\) \( \newcommand{\inner}[2]{\langle #1, #2 \rangle}\) \( \newcommand{\Span}{\mathrm{span}}\)\(\newcommand{\AA}{ \unicode[.8,0]{x212B}}\)

  “Särkyvä sydän”

  Billy Ray Cyrusin kappaleessa "Achy Breaky Heart" on sanat, kuten: Heartache, heartbreak...se kaikki liittyy rakkauteen. Oletko koskaan miettinyt, miksi sydän liittyy rakkauteen? Sydämen uskottiin kerran olevan kaikkien ajatusprosessien keskus ja kaikkien tunteiden paikka. Tämä käsitys saattoi johtua hyvin varhaisista anatomisista leikkausleikkauksista, joissa havaittiin, että monet hermot voidaan jäljittää sydämen alueelle. Se, että sydän voi alkaa jyskytä, kun on innostunut tai muuten emotionaalisesti kiihtynyt, on saattanut vaikuttaa tähän ajatukseen. Itse asiassa sydän ei ole elin, joka hallitsee ajatuksia tai tunteita. Elin, joka hallitsee näitä toimintoja, on aivot. Tässä konseptissa sinut esitellään sydämeen, aivoihin ja muihin ihmiskehon tärkeimpiin elimiin.

  10.4: Ihmisen elimet ja elinjärjestelmät (2)

  Ihmisen elimet

  Elin on kokoelma kudoksia, jotka on yhdistetty rakenneyksikköön palvelemaan yhteistä tehtävää. Elimiä on useimmissa monisoluisissa organismeissa, mukaan lukien ihmisten ja muiden eläinten lisäksi myös kasvit. Yksisoluisissa organismeissa, kuten bakteereissa, elimen toiminnallinen vastine on organelli.

  Kudokset elimissä

  Vaikka elimet koostuvat useista kudostyypeistä, monet elimet koostuvat pääkudoksesta, joka liittyy elimen päätoimintoon, ja muista kudoksista, joilla on tukirooleja. Pääkudos voi olla ainutlaatuinen kyseiselle elimelle. Esimerkiksi sydämen pääkudos on sydänlihas, joka suorittaa sydämen päätehtävän veren pumppaamisessa ja jota löytyy vain sydämestä. Sydämeen kuuluu myös hermo- ja sidekudoksia, joita tarvitaan sen päätehtävän suorittamiseen. Esimerkiksi hermokudokset säätelevät sydämen lyöntiä, ja sidekudokset muodostavat sydänläppäjä, jotka pitävät veren virtaamassa vain yhteen suuntaan sydämen läpi.

  Elintärkeät elimet

  Ihmiskehossa on viisi elintä, joita pidetään elintärkeinä selviytymiselle. Ne ovat sydän, aivot, munuaiset, maksa ja keuhkot. Näiden viiden elimen ja useiden muiden sisäelinten sijainnit on esitetty kuvassa \(\PageIndex{2}\). Jos jokin viidestä elintärkeästä elimestä lakkaa toimimasta, organismin kuolema on välitön ilman lääketieteellistä väliintuloa.

  1. Sydän sijaitsee rinnan keskellä, ja sen tehtävänä on pitää veren virtaus kehon läpi. Veri kuljettaa soluihin tarvitsemiaan aineita ja kuljettaa myös jätteitä soluista.
  2. Aivot sijaitsevat päässä ja toimivat kehon ohjauskeskuksena. Se on kaikkien ajatusten, muistojen, havaintojen ja tunteiden paikka.
  3. Kaksi munuaista sijaitsevat vatsan takaosassa kehon kummallakin puolella. Niiden tehtävänä on suodattaa verta ja muodostaa virtsaa, joka erittyy kehosta.
  4. Maksa sijaitsee vatsan oikealla puolella. Sillä on monia tehtäviä, mukaan lukien veren suodatus, ruoansulatukseen tarvittavan sapen erittäminen ja veren hyytymiseen tarvittavien proteiinien tuottaminen.
  5. Kaksi keuhkoa sijaitsevat ylemmän rinnan molemmilla puolilla. Niiden päätehtävä on vaihtaa happea ja hiilidioksidia veren kanssa.
  10.4: Ihmisen elimet ja elinjärjestelmät (3)

  Ihmisen elinjärjestelmät

  Toiminnallisesti toisiinsa liittyvät elimet tekevät usein yhteistyötä kokonaisten elinjärjestelmien muodostamiseksi. Kuvassa \(\PageIndex{3}\) ja kuvassa \(\PageIndex{4}\) esitetään 11 ​​ihmisen elinjärjestelmää, mukaan lukien erilliset kaaviot miesten ja naisten lisääntymisjärjestelmistä. Jotkut elinjärjestelmien elimet ja toiminnot on yksilöity kuvassa. Jokainen järjestelmä on myös kuvattu yksityiskohtaisemmin seuraavassa tekstissä. Useimmat näistä ihmisen elinjärjestelmistä ovat myös tämän kirjan erillisten lukujen aiheena.

  Integroitu järjestelmä

  Integumentaarisen järjestelmän elimiä ovat iho, hiukset ja kynnet. Iho on kehon suurin elin. Se ympäröi ja suojaa kehoa ja on monien aistireseptorien paikka. Iho on kehon ensimmäinen puolustus taudinaiheuttajia vastaan, ja se auttaa myös säätelemään kehon lämpötilaa ja poistamaan hien kuona-aineita.

  Luusto

  Luusto koostuu luista, nivelistä, hampaista. Luustojärjestelmän luut yhdistetään jänteillä, nivelsiteillä ja rustolla. Luuston toimintoihin kuuluu kehon tukeminen ja muodon antaminen. Lihasjärjestelmän ohella luusto mahdollistaa kehon liikkumisen. Luustojärjestelmän luut suojaavat myös sisäelimiä, varastoivat kalsiumia ja tuottavat puna- ja valkosoluja.

  Lihaksisto

  Lihasjärjestelmä koostuu kolmesta erityyppisestä lihaksesta, mukaan lukien luustolihakset, jotka ovat kiinnittyneet luihin jänteillä ja mahdollistavat kehon vapaaehtoiset liikkeet. Sileät lihaskudokset säätelevät sisäelinten, kuten ruuansulatusjärjestelmän elinten, tahattomia liikkeitä, jolloin ruoka pääsee liikkumaan järjestelmän läpi. Verisuonten sileät lihakset mahdollistavat vasokonstriktion ja verisuonten laajentumisen ja auttavat siten säätelemään kehon lämpötilaa. Sydänlihaskudokset säätelevät sydämen tahatonta lyöntiä, jolloin se voi pumpata verta sydän- ja verisuonijärjestelmän verisuonten läpi.

  Hermosto

  Hermostoon kuuluvat aivot ja selkäydin, jotka muodostavat keskushermoston, ja hermot, jotka kulkevat koko muualla kehossa, jotka muodostavat ääreishermoston. Hermosto säätelee sekä vapaaehtoisia että tahattomia ihmisorganismin reaktioita sekä havaitsee ja käsittelee aistitietoa.

  Endokriininen järjestelmä

  Umpieritysjärjestelmä koostuu rauhasista, jotka erittävät hormoneja vereen, joka kuljettaa hormoneja kaikkialle kehoon. Endokriiniset hormonit ovat kemiallisia lähettiläitä, jotka ohjaavat monia kehon toimintoja, mukaan lukien aineenvaihdunta, kasvu ja seksuaalinen kehitys. Endokriinisen järjestelmän päärauhanen on aivolisäke, joka tuottaa hormoneja, jotka säätelevät muita endokriinisiä rauhasia. Joitakin muita endokriinisiä rauhasia ovat haima, kilpirauhanen ja lisämunuaiset.

  Sydän- ja verisuonijärjestelmä

  Sydän- ja verisuonijärjestelmä (kutsutaan myös verenkiertoelimistöksi) sisältää sydämen, veren ja kolmentyyppisiä verisuonia: valtimoita, laskimoita ja kapillaareja. Sydän pumppaa verta, joka kulkee verisuonten läpi. Sydän- ja verisuonijärjestelmän päätehtävä on kuljetus. Happi keuhkoista ja ravintoaineet ruuansulatusjärjestelmästä kuljetetaan soluihin kaikkialla kehossa. Hiilidioksidi ja muut jätemateriaalit kerätään soluista ja kuljetetaan elimiin, kuten keuhkoihin ja munuaisiin, poistettavaksi elimistöstä. Sydän- ja verisuonijärjestelmä myös tasaa ruumiinlämpöä ja kuljettaa endokriiniset hormonit kehon soluihin, missä niitä tarvitaan.

  Virtsajärjestelmä

  Virtsatiejärjestelmään kuuluu pari munuaisia, jotka suodattavat ylimääräisen veden ja ureaksi kutsutun jätetuotteen verestä ja muodostavat virtsaa. Kaksi putkea, joita kutsutaan virtsanjohtimiksi, kuljettavat virtsan munuaisista virtsarakkoon, joka varastoi virtsan, kunnes se erittyy kehosta toisen virtsaputken kautta. Munuaiset tuottavat myös reniiniksi kutsuttua entsyymiä ja erilaisia ​​hormoneja. Nämä aineet auttavat säätelemään verenpainetta, punasolujen tuotantoa sekä kalsiumin ja fosforin tasapainoa kehossa.

  Hengitysjärjestelmä

  Hengityselinten elimiä ja muita rakenteita ovat nenäkäytävät, keuhkot ja pitkä putki, jota kutsutaan henkitorveksi, joka kuljettaa ilmaa nenäkäytävien ja keuhkojen välillä. Hengityselinten päätehtävä on kuljettaa happea vereen ja poistaa hiilidioksidia kehosta. Kaasut vaihtuvat keuhkojen ja veren välillä keuhkoissa olevien pienten ilmapussien (alveolien) seinämien läpi.

  Lymfaattinen järjestelmä

  Lymfaattista järjestelmää pidetään joskus osana immuunijärjestelmää. Se koostuu imusuonten ja -kanavien verkostosta, joka kerää ylimääräistä nestettä (kutsutaan imusolmukkeeksi) kudosten solunulkoisista tiloista ja kuljettaa nesteen verenkiertoon. Lymfaattiseen järjestelmään kuuluu myös monia pieniä kudoskokoelmia, joita kutsutaan imusolmukkeiksi, ja pernaksi kutsuttu elin, jotka molemmat poistavat taudinaiheuttajia ja solujätteitä imusolmukkeesta tai verestä. Lisäksi kateenkorva imusolmukkeessa tuottaa tietyntyyppisiä valkosoluja (lymfosyyttejä), jotka taistelevat infektioita vastaan.

  Ruoansulatuselimistö

  Ruoansulatusjärjestelmä koostuu useista pääelimistä - mukaan lukien suu, ruokatorvi, mahalaukku sekä ohut- ja paksusuolet - jotka muodostavat pitkän putken, jota kutsutaan maha-suolikanavaksi (GI). Ruoka kulkee tämän kanavan läpi, jossa se sulautuu, sen ravintoaineet imeytyvät ja jätetuotteet erittyvät. Ruoansulatusjärjestelmään kuuluu myös apuelimiä (kuten haima ja maksa), jotka tuottavat entsyymejä ja muita ruoansulatukseen tarvittavia aineita, mutta joiden läpi ruoka ei kulje.

  Miesten ja naisten lisääntymisjärjestelmät

  Lisääntymisjärjestelmä on ainoa kehon järjestelmä, joka eroaa merkittävästi yksilöiden välillä. Biologista sukupuolta on useita, mutta useimmat kirjat jakavat ne miehiin ja naisiin. Keskustelemme sukupuolen biologiasta yksityiskohtaisesti lisääntymistä ja kehitystä koskevissa luvuissa.

  Ominaisuus: Ihmisbiologia uutisissa

  Kirurgit ovat tehneet elinsiirtoja yli kuuden vuosikymmenen ajan, ja olet epäilemättä kuullut ihmisistä, jotka ovat saaneet sydän-, keuhko- ja munuaissiirtoja. Et ole kuitenkaan ehkä koskaan kuullut peniksensiirrosta. Ensimmäinen USA:n penissiirto tehtiin toukokuussa 2016 Massachusetts General Hospitalissa Bostonissa. 15 tunnin toimenpiteeseen osallistui yli 50 lääkärin, kirurgin ja sairaanhoitajan tiimi. Potilas oli 64-vuotias mies, joka oli menettänyt peniksensä syöpään vuonna 2012. Leikkauksen virstanpylväs oli luovuttajaelimen mikroskooppisten verisuonten ja hermojen siirtäminen vastaanottajan verisuoniin ja hermoihin. Kuten useimmat elinsiirtopotilaat, tämä potilas joutuu käyttämään immunosuppressoivia lääkkeitä loppuelämänsä ajan, jotta hänen immuunijärjestelmänsä ei hylkää elintä. Elinsiirtotiimi sanoi, että heidän onnistumisensa tässä siirrossa "pitää lupauksen potilaille, joilla on tuhoisia virtsatievaurioita ja -sairauksia". He toivovat myös, että heidän kokemuksistaan ​​on apua sukupuolenvaihtoleikkauksessa.

  Arvostelu

  1. Mikä on sydämen pääkudos ja mikä on sen rooli?
  2. Mitä muita kuin lihaskudoksia sydämessä on? Mitkä ovat niiden tehtävät?
  3. Tunnista kaksi elintärkeää elintä ihmiskehossa. Tunnista niiden sijainnit ja toiminnot.
  4. Luettele kolme ihmisen elinjärjestelmää. Tunnista kunkin elinjärjestelmän joitain sen elimiä ja toimintoja.
  5. Vertaa ja vertaa miesten ja naisten lisääntymisjärjestelmiä.
  6. Kuvaa jokaiselle seuraavista elinjärjestelmäpareista yksi tapa, jolla ne toimivat yhdessä ja/tai menevät päällekkäin.
   1. Luustojärjestelmä ja lihasjärjestelmä
   2. Lihasjärjestelmä ja ruoansulatusjärjestelmä
   3. Endokriininen järjestelmä ja lisääntymisjärjestelmä
   4. Sydän- ja verisuonijärjestelmä ja virtsajärjestelmä
  7. Mikä on ihmiskehon suurin elin?
  8. Mitkä kolme elinjärjestelmää ovat mukana ihmisen kehon lämpötilan säätelyssä?
  9. Mihin järjestelmään hampaat kuuluvat?
   1. kasvaimia
   2. Luuranko
   3. Hermostunut
   4. A ja B
  10. Mitä elinjärjestelmää hiukset ovat?
  11. Totta vai tarua.Elimiä on vain eläimissä.
  12. Totta vai tarua.Hengityselimet auttavat poistamaan kuona-aineita kehosta.

  Tutustu lisää

  https://bio.libretexts.org/link?16777#Explore_More

  Professori Anthony Atala pyrkii vastaamaan tärkeään kysymykseen: voimmeko kasvattaa uusia korvaavia elimiä sen sijaan, että siirrämme elimiä toisilta ihmisiltä? Huippuluokan laboratoriossaan hän ja hänen työtoverinsa itse asiassa kasvattavat ihmisen elimiä, mukaan lukien verisuonia, rakkoja ja munuaisia. Katso alta kiehtova TED-puhe nähdäksesi, kuinka he tekevät sen.

  Vaikka elinsiirto säästää lukemattomia ihmishenkiä, ne usein epäonnistuvat. Lue lisää täältä:

  Attribuutit

  1. SinunkirjoittajaViserrys, lisensoituCC BY 4.0Wikimedia Commonsin kautta
  2. SisäelimetkirjoittajaMikael Häggströmjulkaistu Wikimedia Commonsin kautta
  3. ElinjärjestelmätLindsay M. Biga, Sierra Dawson, Amy Harwell, Robin Hopkins, Joel Kaufmann, Mike LeMaster, Philip Matern, Katie Morrison-Graham, Devon Quick & Jon RunyeonCC BY-SA 4.0Open Oregon Educationin kautta.
  4. ElinjärjestelmätLindsay M. Biga, Sierra Dawson, Amy Harwell, Robin Hopkins, Joel Kaufmann, Mike LeMaster, Philip Matern, Katie Morrison-Graham, Devon Quick & Jon RunyeonCC BY-SA 4.0Open Oregon Educationin kautta.
  5. Teksti muokattu kohteestaIhmisen biologiakirjoittajaCK-12lisensoituCC BY-NC 3.0

  FAQs

  Millä eläimillä ei ole luita? ›

  Selkärangattomilla eläimillä ei ole luita, vaan ne pysyvät koossa sisäisten nesteidensä paineen avulla. Suuremmat eläimet, etenkin maaeläimet, tarvitsevat tuekseen joko kuoren, luisen ulkoisen tukirangan tai luuston, joka on kehon sisäpuolella.

  Mikä määrittää eläimen? ›

  ihovaurioita, ontumista, yskää, karvapeitteen kuntoa, sosiaalista käyttäytymistä ja eläimen suhtautumista ihmiseen. Mittaristossa huomioidaan jonkin verran myös eläimelle annettavia resursseja, kuten mahdollisuutta ulkoiluun ja laidunnukseen. Resurssit ovat eläimen hyvinvoinnin edellytyksiä.

  Millä eläimellä ei ole vihollista? ›

  Balkanin luolien vesissä, täydellisessä pimeydessä asuu sokea ja väritön salamanteri, joka tunnetaan paremmin nimellä olmi (Proteus anguinus). Se voi elää satavuotiaaksi ja olla syömättä jopa vuosia. Luontaisia vihollisia eläimellä ei ole.

  Mitä eläimet tarvitsevat elääkseen? ›

  Elotonta luontoa ovat esimerkiksi maaperä, vesi ja ilma. Elolliseen luontoon kuuluvat elävät olennot eli eliöt. Kaikki eliöt tarvitsevat elääkseen sekä ainetta että energiaa: vettä, ravintoa, valoa, lämpöä ja yleensä ilmaa. Eloton ja elollinen luonto ovatkin erottamattomat ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään.

  Mihin kuollut orava? ›

  Kuolleita luonnonvaraisia eläimiä, kuten auton alle jääneitä tai luonnosta löytyneitä, ei lueta kuuluvaksi sivutuotteisiin. Jos kuolleena löydetty eläin aiheuttaa haju- tai muuta haittaa, sen voi haudata. Pienet luonnonvaraiset eläimet voi laittaa myös kotitalouden sekajäteastiaan.

  Mihin eläimet menevät kuolemaan? ›

  Kun eläin on kuollut, raadon kohtalona on palvella luonnon kokonaisuutta osittain raadonsyöjien ravintona, ja lopulta se palaa luonnon kiertokulkuun bakteerien ja muiden pieneliöiden hajottamana. Tyypillisiä raadonsyöjänisäkkäitämme ovat esimerkiksi kettu ja kaikkiruokainen supikoira.

  Mikä eläin tappaa peuran? ›

  Ilves on lihansyöjä

  Sen saalisvalikoima on hyvin laaja pikkujyrsijöistä ja linnuista peuran ja poron kokoluokkaan. Suosittua ravintoa ovat jäniseläimet (rusakko ja metsäjänis) ja pienet hirvieläimet, kuten metsäkauris ja valkohäntäpeura sekä Lapissa porot. Myös metsäkanalinnut ovat ilvekselle tärkeä saaliseläinryhmä.

  Saako eläimen lopettaa ampumalla? ›

  Pienikokoisen seura- tai harrastuseläimen saa itse lopettaa ainoastaan ampumalla aivoihin tai tajunnan välittömästi vievällä kaasulla. Lisäksi eläimen kuolemasta on oltava täysi varmuus, ennen kuin sen hävittää.

  Onko eläimen tappaminen rikos? ›

  Eläinsuojelulain 15 § mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläinkotiin tai kunnalliseen talteenottopaikkaan. Kotikissan tappaminen on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen.

  Mikä eläin on tappanut eniten ihmisiä? ›

  Hyttyset

  Hyttynen ova siis eniten ihmisiä tappava eläin. Yksi vaarallisimmista hyttysten levittämistä taudeista, malaria, aiheuttaa joka vuosi yli 400 000 kuolemantapausta. Muut tappavat taudit, kuten denguekuume, aiheuttavat myös usein kuoleman, ja ne tarttuvat etenkin Aasian ja Latinalaisen Amerikan lapsiin.

  Mikä Hai tappaa eniten ihmisiä? ›

  Suurikokoinen valkohai on yksi merien pelätyimmistä tappajista hyvästä syystä. Se tekee nimittäin eniten hyökkäyksiä ihmisten kimppuun. Sille häviävät niukasti kaksi muuta aggressiivista hailajia: tiikerihai ja härkähai. Vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan valkohai on hyökännyt ihmisen kimppuun 279 kertaa.

  Mikä eläin on tappanut eniten ihmisiä Suomessa? ›

  Mikä eläin on maamme vaarallisin? Tilastokeskuksesta löytyy vastaus: ampiainen, joka on tappanut yhteensä 23 ihmistä Suomessa viimeisen 17 vuoden aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler on tilastoinut eläimien hyökkäyksestä tai puremasta vuosina 1998-2015 aiheutuneet kuolemat.

  Mikä on maailman ensimmäinen eläin? ›

  Ensimmäiset eliöt olivat yksisoluisia ja hyvin yksinkertaisia. Yksisoluinen eliö on niin alkeellinen, ettei sitä voida sanoa vielä eläimeksi. Noin miljardi vuotta sitten eliöistä alkoi kehittyä monisoluisia. Siitä katsotaan alkaneen ensimmäisten eläinten syntyminen.

  Missä maassa on eniten eläimiä? ›

  6. Mitä eläimiä on maailmassa eniten? Maailmassa on eniten niveljalkaisia, eli hyönteisiä, hämähäkkieläimiä ja äyriäisiä.

  Millä eläimellä on suurimmat silmät? ›

  Hevosilla on suurimmat silmät kaikista maapallon maalla elävistä nisäkkäistä. Hevosilla on myös kolmas silmäluomi, joka sijaitsee silmän sisäpuolella ja suojelee silmää sulkeutumalla poikittain silmän yli.

  Millä eläimillä ei ole selkärankaa? ›

  Ilman selkärangattomia (Invertebrata) moni muu eläin jäisi ilman ravintoa. Selkärangattomat ei ole taksonominen ryhmä. Selkärangattomia ovat esimerkiksi niveljakaiset (Arthropoda) ja nilviäiset (Mollusca).

  Millä eläimillä on parempi kuulo kuin ihmisillä? ›

  lepakot, elefantit, valaat, delfiinit, hiiret, päästäiset, koit, heinäsirkat, kissat ja myyrät. Kun eläimen tuottama ääni on tarpeeksi korkea tai matala, ei ihminen sitä kykene paljaalla korvalla kuulemaan.

  Millä mää eläimellä on suurimmat silmät? ›

  Ohjelma tarjoaa myös jännää nippelitietoa hevosen rakenteesta. Hevosella on suhteessa kokoonsa kaikista maaeläimistä suurimmat silmät. Niiden näkökenttä on lähes 360 astetta.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Rob Wisoky

  Last Updated: 09/10/2023

  Views: 5775

  Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

  Reviews: 83% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Rob Wisoky

  Birthday: 1994-09-30

  Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

  Phone: +97313824072371

  Job: Education Orchestrator

  Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

  Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.